hirdetés
Életmód

Hét kímélő, könnyen emészthető étel

Az emésztőrendszert érintő kellemetlen fertőzéseket követően érdemes lehet olyan eledeleket fogyasztani egy ideig, amelyek viszonylag könnyen emészthetőek. Alább néhány olyan ételt mutatunk be, amelyek kímélhetik az emésztőrendszerünket, így hasonló esetekben jó választást jelenthetnek.
Sós kekszek A sós kekszek is a könnyen emészthető ételek közé tartoznak (Forrás: Pixabay.com/RitaE)
hirdetés

Ahogyan azt feltehetőleg a legtöbben már tapasztalták, egyes ételeket könnyebb megemészteni, mint másokat, és noha a szervezetünknek sokféle tápanyagra – így például rostokra, fehérjére, zsírokra – is szüksége van, ezek némelyike nehezebben emészthető lehet. Így például, noha a zöldségekben rengeteg, az egészségünk szempontjából hasznos rost található, a bennük lévő tápanyagokat nehezebb lehet megemészteni, mint az egyszerűbb szénhidrátokat. Emellett a zsíros ételeket és néhány állati fehérjeforrást is hosszabb időbe telhet feldolgozni, vagyis adott esetben ezek is megterhelőbbek lehetnek a szervezetünk számára.

Alább hét olyan eledel bemutatása következik, amelyeket könnyű emészthetőségük miatt érdemes lehet akkor fogyasztani, ha az emésztőrendszerünk, például egy betegséget követően, egyébként is „le van terhelve”.

Pirítós

A pirítós népszerű kímélő étel, ugyanis jellemzően könnyen emészthető, és nem terheli meg a gyomrot, illeve a bélrendszert a fogyasztása, mindamellett pedig a hányingert, gyomorégést is enyhítheti. Természetesen nem minden pirítósra igazak ezek azonos mértékben, hiszen a teljes kiőrlésű változatokban található rostokat néhány ember talán nehezebben emésztheti meg. Ugyancsak fontos megjegyezni, hogy a lisztérzékenyek, illetve glutén-intoleranciával küzdők esetében gluténmentes terméket kell választani.

Fehér rizs

A rizs nagyszerű energiaforrás lehet, igaz, elsősorban a fehér rizs alkalmas arra, hogy az emésztésüket kímélők is fogyasszák. A barna rizsben például sok rost van, ami nemhogy nem kíméli az emésztést, de akár ronthat is például a hasmenésen, hányingeren.

Sós kekszek

Az egyszerű, sós krékereket/kekszeket is fogyaszthatják, akik kímélik az emésztésüket, ezek ugyanis könnyen emészthető szénhidrátokat tartalmaznak. Érdemes ugyanakkor kerülni a különböző ízesített változatokat, és olyan terméket választani, ami „egyszerűen” sós ízű.

BanánAz érett banán is viszonylag könnyen emészthető (Forrás: manilatoday.net)

Banán

A banán a legtöbb ember esetében ugyancsak kedvező, könnyen emészthető szénhidrát-forrást jelent, ráadásul nem kell tartani a „túlérett”, de egyébként még ép és fogyasztható banánoktól sem, hiszen ezekben még könnyebben emészthető tápanyagokat találunk. A zöld és láthatóan nem egészen érett banánt viszont jobb kerülni, ha valaki kímélni szeretné a gyomrát és bélrendszerét.

Mivel sok benne a kálium, ezért a banán különösen is jó választás lehet a hasmenéstől szenvedőknek, ennek ugyanis egy jelentős része sajnos elveszhet a szervezetből a hasmenés következtében.

Csirkehús

A nem túl fűszeresen elkészített csirkehús is viszonylag könnyen emészthető, és a benne található sovány fehérjékre a szervezetünknek nagy szüksége lehet a betegségek után is. Érdemes a csirkehúst bőr nélkül fogyasztani, ha kímélnénk az emésztésünket, illetve jobban tesszük, ha az olajban sütés helyett inkább pároljuk, grillezzük vagy sütjük a húst.

Lazac

A lazac nagyszerű választás lehet azok számára, akik egy könnyen emészthető hal után néznek, ráadásul a benne található omega-3 zsírsavaknak némi gyulladáscsökkentő hatása is van. A lazac esetében is igaz, hogy elkészítésekor kevés fűszert érdemes használni, és ugyanúgy tartózkodjunk attól is, hogy túl olajos legyen.

Zselatin

A zselatin gyakran az első olyan étel, amelyet a műtétet követően a betegek fogyaszthatnak, de azok számára is ideális, akik az emésztésüket kímélő ételt szeretnének fogyasztani. Újabb jó tulajdonsága, hogy a hányással és hasmenéssel járó dehidratáció enyhítésében is hasznos segítséget jelenthet. Mivel nincs benne olaj vagy zsír, ezért a legtöbben könnyedén meg tudják emészteni.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen