hirdetés
Életmód

Miért különösen egészséges eledel a gomba?

A gomba alapvetően pozitív hatást fejthet ki a szívünk és hajunk egészségére, valamint a benne található számos értékes tápanyagnak köszönhetően összességében is egy egészségesebb életmódot sikerülhet elérnünk, ha beiktatjuk ezt az élelmiszert az étrendünkbe.
Gomba A gombában számtalan értékes tápanyag található (Forrás: besthealthmag.ca)
hirdetés

A gombában viszonylag sok B- és D-vitamin található, de fontos szelén-, kálium-, réz- vas-, foszfor- és fehérjeforrás is lehet, elsősorban azok számára, akik vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatnak.

A gombában található béta-glükánok pedig egyes kutatások szerint némi védelmet nyújthatnak az inzulin-rezisztencia és a magas koleszterinszint ellen, javítják az immunrendszer működését, továbbá csökkentik az elhízás kockázatát.

Ugyancsak viszonylag nagy mennyiségben találhatóak kolinok a gombákban, amelyek a megfelelő alvást, a jobb tanulási- és memóriateljesítményt, továbbá az ideális alvásminőséget is elősegíthetik.

Javíthatja a szív egészségét

A gombában található rostok, C-vitamin, illetve kálium mind hozzájárulnak a szív egészségéhez.

A kálium és a nátrium együttesen „működnek közre” a vérnyomás szabályozásában, és mivel a gombában nátriumból kevés, káliumból viszont sok van, ezért csökkentheti nemcsak a vérnyomást, de ezáltal egyes érrendszeri betegségek kockázatát is.

Emellett napi 3 gramm béta-glükán elfogyasztása a vér koleszterinszintjét akár 5 százalékkal is csökkentheti. A napjainkban egyre kedveltebb shiitake gomba egyébként a béta-glükánok egyik legnagyszerűbb forrása.

Javítja az immunitást

A szelén megfigyelések szerint javítja a szervezet immunreakcióját a fertőzéseket követően a T-limfociták termelésének serkentése által. A gombák sejtfalában fellelhető béta-glükánok emellett csökkenthetik a daganatok kialakulásának kockázatát is.

Segíthet az ideális testsúly elérésében

Az élelmi rostoknak igen nagy a szerepe az ideális testsúly elérésében és megtartásában, részben azért, mert hatásukra jóllakottabbnak érezhetjük magunkat. A gombák sejtfalában kétféle élelmi rost is van: ezek a béta-glükánok, illetve a kitin, amelyek csökkentik az étvágyat és növelik a jóllakottság érzetét. Azáltal pedig, hogy hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak, összességében kevesebb kalóriát vehetünk magunkhoz.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen