Életmód

Napjainkban már 24 éves korig tarthat a „serdülőkor”

A serdülőkor, noha korábban úgy vélték, 19 éves korban lezárul, valójában tíztől huszonnégy éves korig tarthat tudósok szerint.
Fiatalok Napjainkban már 24 éves korig tarthat a „serdülőkor” (Forrás: pexels.com)

Ahogyan a fiatalok egyre tovább folytatják tanulmányaikat, és egyre később házasodnak, illetve vállalnak gyermeket, változott az elképzelés arról is, hogy tulajdonképpen mikor kezdődik a felnőttkor. A fogalom pontos definiálása pedig igen fontos lehet annak tekintetében, hogy a törvények és a kormányzati intézkedések megfelelően működhessenek – közölték a tudósok a Lancet Child & Adolescent Health nevű lapban.

Akadt azonban olyan szakértő is, aki szerint kockázatokat is rejt magában, ha a fiatalokat még inkább „gyerekként kezelik”.

A serdülőkor az általános vélekedés szerint akkor veszi kezdetét, amikor a hipotalamuszban az agyalapi mirigyet és az ivarmirigyeket aktiváló hormon kezd termelődni, ami alapvetően 14 éves kor körül történt, ám a jobb egészség és a megfelelőbb tápanyagellátás miatt a fejlett világban ez 10 éves kortól figyelhető meg a fiataloknál. Így az elmúlt százötven évben például az Egyesült Királyságban és más fejlett országokban átlagosan négy évvel korábban jelentkezik a lányok első menstruációja.

Nemcsak társadalmi, de biológiai érvek is szólnak amellett, hogy napjainkban kitolódott a serdülőkor, így például a szervezet fejlődésének hossza is tovább tarthat. Az agy például még 20 éves kor után is fejlődik, gyorsabb és hatékonyabb lesz a működése. Sok ember bölcsességfoga pedig egészen 25 éves koráig nem is jelenik meg.

Persze, a társadalmi tényezők sem elhanyagolhatók, így például napjainkban már később házasodnak és vállalnak gyermeket az emberek. Angliában és Walesben a helyi statisztikai hivatal szerint a férfiak 2013-ban átlagosan 32,5 évesen házasodtak először, a nők esetében valamivel alacsonyabb életkor, 30,6 év volt az átlag. Ezzel 1973 óta majdnem nyolc évvel csúszott későbbre az első házasságok átlagos ideje.

Susan Sawyer, a tanulmány vezető szerzője megjegyezte, hogy noha a szabályozások 18 éves kortól tekintenek felnőttnek egy személyt, voltaképpen a felnőtt szerepekhez és felelősségekhez való alkalmazkodás később következhet be, ráadásul a későbbi párválasztás, gyermekvállalás, továbbá az anyagi függőség következtében a serdülőkorra jellemző részleges függőség ideje is kitolódik.

A tanulmány szerzője szerint a szociális változásokhoz alkalmazkodnia kellene a kormányzati intézkedéseknek is, így például a családtámogatások rendszerét a fiatalok 25 éves koráig kellene biztosítani.

Jan Macvarish, a Kenti Egyetem szociológusa viszont másként látja a helyzetet. Szerinte nem kellene „gyerekként” tekinteni a fiatalokra csak azért, mert huszonévesen a felsőoktatásban tanulnak, esetleg a munka világában kísérleteznek, és ugyancsak fontos, hogy a függetlenség iránti törekvésüket normálisnak tekintsék.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen