hirdetés
Életmód

A házi kedvencek valóban segíthetnek a mentális betegségekkel küzdőknek

Egy friss, a BMC Psychiatry nevű lapban megjelent tanulmány szerint a házi kedvencek segítséget jelenthetnek a mentális betegségekkel küzdő emberek számára. A tanulmányt a Liverpooli, a Mancehsteri, valamint a Southamptoni Egyetem kutatói készítették.
Kutya A házi kedvencek valóban segíthetnek a mentális betegségekkel küzdőknek (Forrás: pexels.com)
hirdetés

Egyre többen ismerik fel a házi kedvencek lehetséges „terapeutikus szerepét” a mentális egészségi állapot kezelését illetően. Csakhogy ezidáig nem volt olyan átfogó áttekintés a témában, amely azt vizsgálta volna, hogyan segíthetik a hosszú ideig fennálló mentális egészségi problémák kezelését a házi kedvencek.

A Liverpooli Egyetem pszichológiai intézetének munkatársa, Helen Brooks által vezetett tanulmány során azt igyekeztek felmérni, milyen mennyiségű, természetű és minőségű tudományos bizonyíték támasztja alá a házi kedvencek szerepét a mentális problémákkal küzdő emberek esetében. Ehhez a kutatócsoport 17 nemzetközi tanulmányt tekintett át, aminek során a háziállat-tartás pozitív, negatív és közömbös hatásait különböztették meg.

Az elemzésük során kiemelték az emberek és a házi kedvenceik közötti kapcsolatok „intenzitásának” szerepét, valamint azt is, hogy az állatok sokoldalúan járultak hozzá a mentális egészségi állapot kezeléséhez, különösen a krízisek idejében.

Kiemelték viszont azt is, hogy a háziállat-tartás „negatív” helyzeteket is teremthet, így például érzelmi és gyakorlati nehézségeket jelenthetnek a vele járó terhek és kötelezettségek, emellett pedig a kedvencek elvesztése jelentős pszichológiai hatással is lehet a gazdájukra.

Helen Brooks úgy összegzett, áttekintő tanulmányuk szerint a házi kedvencek hasznosak lehetnek a mentális egészségi problémákkal élő emberek számára, ám további kutatásokra van szükség a témában a pontosabb összefüggések megismerésére.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen