Életmód

A bor összetevői jót tehetnek a fogak egészségének

A bor mérsékelt fogyasztása egy nemrég a Journal of Agricultural and Food Chemistry nevű lapban megjelent tanulmány szerint talán pozitív hatással lehet a fogak egészségére a benne található polifenoloknak köszönhetően.
Borozó emberek Kis mennyiségben a bornak akár pozitív hatása is lehet a fogak egészségére (Forrás: pexels.com)

A polifenoloknak hagyományosan azért tulajdonítanak többféle pozitív egészségi hatást is, mivel ezek tulajdonképpen egyfajta antioxidánsok – vagyis a szabadgyökök által okozott károk ellen némi védelmet nyújthatnak.

Emellett azonban újabb kutatások szerint a polifenolok a bélben található baktériumokkal aktív kölcsönhatásba lépve is hozzájárulhatnak az egészségünk megőrzéséhez. Mindez egyébként annyiban nem is meglepő, hogy a növényi részekben és gyümölcsökben éppen azért termelődnek a polifenolok, hogy így a káros baktériumok és más kórokozók által előidézett fertőzéseket lehetőleg megelőzzék a növények.

Victoria Moreno-Arribas és kollégái kutatásuk során azt szerették volna kideríteni, hogy a szőlőben és a borban található polifenolok is védelmet nyújthatnak-e a fogaink és fogínyünk számára. Kíváncsiak voltak továbbá arra is, hogy molekuláris szinten mi is történik a polifenolok hatására.

A kutatók kétféle, a vörös borban megtalálható polifenol a fogszuvasodásban és a fogágyi betegségek kialakulásában szerepet játszó baktériumokra gyakorolt hatásait vizsgálták, emellett olyan, a kereskedelemben elérhető készítményekét is, amelyek a szőlőmag, illetve a vörös bor kivonatából készültek.

A kutatók a fogínyt modellező sejtekkel dolgoztak, és azt figyelték meg, hogy önmagukban a vizsgált polifenolok nagyobb hatékonysággal szorították vissza a baktériumok azon képességét, hogy a sejtekhez tapadjanak, mint a borkivonatok.

Megfigyelték azt is, hogy a Streptococcus dentisani nevű feltételezett szájüregi probiotikumhoz képest a polifenolok jobb teljesítményt nyújtottak a káros baktérium visszaszorításában.

A polifenolok hatásai mögött részben azok a metabolitok állhatnak, amelyek a polifenolok emésztésének hatására már a szájban megjelennek.

Azért persze ne dobjuk el a fogkefét annak reményében, hogy a borfogyasztás teljes körű védelmet biztosítana a fogainknak – és persze arra sem árt emlékezni, hogy az alkoholos italok már kis mennyiségben is jelenthetnek kockázatot.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen