Életmód

Miért igazán egészséges a petrezselyem?

A petrezselyem kedvelt zöldség, amelyet az ételekhez adva úgy tehetjük azokat ízletesebbé, tápanyagokban gazdagabbá, hogy sem a só mennyiségét, sem pedig „a kalóriákat” nem kell ehhez érdemben növelnünk. A petrezselyem egyebek mellett a csontok és az immunrendszer egészségére van pozitív hatással.
Petrezselyemzöld A petrezselyemben viszonylag nagy mennyiségű K-vitamin található (Forrás: pexels.com)

A petrezselyem egyike azoknak a zöldségeknek, amelyekhez már tavasszal is könnyedén hozzájuthatunk, és érdemes is megbecsülnünk, hiszen több pozitív egészségügyi hatása is ismert.

Így például némi védelmet nyújthat a diabétesz kialakulása ellen azáltal, hogy myricetin található benne, amely laboratóriumi és állatkísérletek megfigyelései szerint csökkentheti a vércukorszintet, és emellett mérsékelheti az inzulinrezisztenciát is. Emellett feltehetőleg gyulladáscsökkentő hatása is van, valamint elősegítheti a vérben található zsírfelesleg eltávolítását.

A petrezselyem a csontok egészségére is kedvezően hathat. Mindennek oka, hogy az alacsony K-vitamin-bevitel korábbi megfigyelések szerint növeli a csonttörések kockázatát, és a megfelelő mennyiségű K-vitamin fogyasztása javíthatja a csontok egészségét a kalcium jobb felszívódásának elősegítése, valamint a vizelettel távozó kalcium kiválasztódásának csökkentése révén. Korábbi elemzések szerint azok, akik a legmagasabb mennyiségű K-vitamint fogyasztották, 22 százalékkal ritkábban szenvedtek csonttörést, mint akik kevés K-vitamint vittek be a szervezetükbe.

Mindezek után említést érdemel, hogy napi tíz szál petrezselyemlevél is tartalmazhatja az ajánlott napi K-vitamin mennyiséget.

Emellett megfigyelések szerint a szívproblémák előfordulása is alacsonyabb azok esetében, akik rendszeresen fogyasztanak zöldségeket, gyümölcsöket, valamint gyógynövényeket. Általánosságban elmondható az is, hogy a „természetes” élelmiszerforrásokban gazdag, és a mesterséges ételeket hanyagoló étrend többnyire jobb egészségi állapotot eredményez.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen