Életmód

Öt illóolaj, amely beválhat köhögés ellen

Bizonyos illóolajok enyhíthetik a köhögést, esetleg a megfázás más tüneteit is azáltal, hogy csökkentik a gyulladást, vagy éppen felveszik a harcot a baktériumokkal. Noha természetesen a komolyabb panaszokkal érdemes felkeresni az orvost, az illóolajok is segítségünkre lehetnek, ha szeretnénk enyhíteni a kellemetlen torokfájást, köhögést.
Illóolajok A köhögést enyhítésére többféle illóolaj is beválhat (Forrás: pixabay.com)

Arról, hogy milyen finomságokkal próbálkozhatunk köhögés esetén, korábban már írtunk – most viszont következzen öt olyan illóolaj, amely ugyancsak beválhat hasonló célokra.

Eukaliptusz illóolaj

Az eukaliptusz illóolaját többen anélkül használjuk – különböző mellkas-bedörzsölők és hasonló készítmények révén –, hogy talán nem is tudatosul bennünk, az pedig, hogy ilyen elterjedt ennek az illóolajnak a használata, talán nem is véletlen.

Egy, az Alternative Medicine Review nevű lapban megjelent tanulmány szerint az eukaliptuszolaj egyik fő összetevője, a cineol antimikrobiális hatást fejt ki, és adott esetben segíthet a bizonyos betegséget okozó baktériumok elleni küzdelemben. Emellett csökkentheti a gyulladást és a fájdalmat, valamint az influenza, megfázás okozta izomfeszültséget is enyhítheti.

Az eukaliptusz illóolaját ugyan többféleképpen is használják hagyományosan, a legismertebbek mégis a mellkas bedörzsölésére használatos készítmények.

Rozmaring illóolaj

A rozmaring az egyik legnépszerűbb fűszer, amely egyúttal hasznos gyógynövény is, és a köhögést ugyancsak a benne található cineol miatt enyhítheti. Egy, a Cough nevű lapban megjelent tanulmány szerint a cienol nemcsak a gyulladás csökkentésében, de egyúttal a váladék felszakadásában is segíthet.

Oregánó illóolaj

Az oregánó illóolaja már egy másik, a növény olajában viszonylag nagy mennyiségben található vegyület, a karvakrol hatására lehet ideális a köhögés csillapítására. Egy 2014-es tanulmány szerzői megfigyelték, hogy a karvakol hatékony antimikrobiális anyag lehet, amely többféle kórokozóval szemben is felveheti a harcot. Amennyiben tehát a köhögést vírus, vagy baktérium okozta fertőzés idézi elő, az oregánó olajával talán el lehet érni némi eredményt.

Kakukkfű illóolaj

A kakukkfű illóolaja ugyancsak sok karvakrolt tartalmaz, így aztán elsősorban szintén azokban az esetekben próbálkozhatunk a használatával, amikor vírus, baktérium okozta köhögés nehezíti a napjainkat.

Fahéj illóolaj

A legtöbben elsősorban az íze miatt szeretjük a fahéjt, amely emellett akár az egészségünkre is pozitív hatást fejthet ki – persze, azért módjával fogyasztva.

Az illóolaja ugyancsak hasznos segítséget jelenthet – ha néhány csepp fahéj illóolajat helyezünk egy párologtatóba, adott esetben azt tapasztalhatjuk, hogy kevésbé kell köhögnünk. Hogy mindennek mi lehet az oka, azzal kapcsolatosan egy 2017-es tanulmány segítségével talán pontosabb képet nyerhetünk – eszerint a fahéj némi védelmet nyújthat a légúti problémákat előidéző kórokozókkal szemben.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen