Életmód

A tészta nem feltétlenül a fogyókúrázók „ellensége”

A tésztát a fogyókúrázok egy része igyekszik kerülni, tartva attól, hogy a népszerű eledel esetleg kudarcba fullasztja az ideális testsúly elérésének érdekében tett törekvéseiket. Egy friss kutatás szerint ugyanakkor annak ellenére, hogy a tésztákban sok a szénhidrát, tulajdonképpen akár segíthetnek is a fogyásban.
Tésztaétel A tészta nem feltétlenül a fogyókúrázók „ellensége” (Forrás: pexels.com)

A torontói St. Michael's Hospital egy kutatócsoportja azt vizsgálta, vajon valóban a fogyókúrázók ellensége-e a tészta, vagy sem…

Hogy választ találjanak a kérdésre, korábbi felmérések – összesen harminc, 2500 személy bevonásával készített randomizált, kontrollált vizsgálat – adatait elemezték. Ezen korábbi tanulmányok esetében az önkéntesek egészséges, alacsony glikémiás index értékű ételeket előnyben részesítő étrendjében más szénhidrátforrásokat tésztára cseréltek. Az újabb tanulmány a BMJ Open nevű lapban jelent meg.

A kutatók megfigyelése szerint azok a személyek, akik átlagosan 3,3 adag tésztát ettek egy héten a más szénhidrátforrások helyett, közel fél kilogrammal lettek könnyebbek (átlagosan 12 héttel) később.

„A tanulmány rámutatott, hogy a tészta nem járult hozzá a súlygyarapodáshoz vagy a testzsír növekedéséhez. Éppenséggel az elemzés kisebb mértékű fogyást is mutatott. Így tehát az aggályokkal ellentétben a tészta talán része lehet egy egészséges étrendnek, így például az alacsony-GI-diétának”

– mondta Dr. John Sievenpipe, a tanulmány vezető szerzője.

Az eredményekre a kutatók szerint magyarázatot jelenthet, hogy más szénhidrátforrásokkal ellentétben a tészta glikémiás indexe viszonylag alacsony, így a vércukorszintet is kisebb mértékben befolyásolja.

Hangsúlyozták azt is, hogy a tésztát egészséges étrend részeként ajánlatos fogyasztani, így nyilván nem tesz jót az alakunknak az sem, ha túl sok sajttal fogyasszuk.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen