hirdetés
Életmód

A tészta nem feltétlenül a fogyókúrázók „ellensége”

A tésztát a fogyókúrázok egy része igyekszik kerülni, tartva attól, hogy a népszerű eledel esetleg kudarcba fullasztja az ideális testsúly elérésének érdekében tett törekvéseiket. Egy friss kutatás szerint ugyanakkor annak ellenére, hogy a tésztákban sok a szénhidrát, tulajdonképpen akár segíthetnek is a fogyásban.
Tésztaétel A tészta nem feltétlenül a fogyókúrázók „ellensége” (Forrás: pexels.com)
hirdetés

A torontói St. Michael's Hospital egy kutatócsoportja azt vizsgálta, vajon valóban a fogyókúrázók ellensége-e a tészta, vagy sem…

Hogy választ találjanak a kérdésre, korábbi felmérések – összesen harminc, 2500 személy bevonásával készített randomizált, kontrollált vizsgálat – adatait elemezték. Ezen korábbi tanulmányok esetében az önkéntesek egészséges, alacsony glikémiás index értékű ételeket előnyben részesítő étrendjében más szénhidrátforrásokat tésztára cseréltek. Az újabb tanulmány a BMJ Open nevű lapban jelent meg.

A kutatók megfigyelése szerint azok a személyek, akik átlagosan 3,3 adag tésztát ettek egy héten a más szénhidrátforrások helyett, közel fél kilogrammal lettek könnyebbek (átlagosan 12 héttel) később.

„A tanulmány rámutatott, hogy a tészta nem járult hozzá a súlygyarapodáshoz vagy a testzsír növekedéséhez. Éppenséggel az elemzés kisebb mértékű fogyást is mutatott. Így tehát az aggályokkal ellentétben a tészta talán része lehet egy egészséges étrendnek, így például az alacsony-GI-diétának”

– mondta Dr. John Sievenpipe, a tanulmány vezető szerzője.

Az eredményekre a kutatók szerint magyarázatot jelenthet, hogy más szénhidrátforrásokkal ellentétben a tészta glikémiás indexe viszonylag alacsony, így a vércukorszintet is kisebb mértékben befolyásolja.

Hangsúlyozták azt is, hogy a tésztát egészséges étrend részeként ajánlatos fogyasztani, így nyilván nem tesz jót az alakunknak az sem, ha túl sok sajttal fogyasszuk.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen