Életmód

A túl sok ülés az agynak is rosszat tehet

A túl sok ülés hatással lehet az agy a memória működésében fontos szerepet játszó területére a középkorú és idősebb felnőttek esetében az UCLA (Kaliforniai Egyetem, Los Angeles) előzetes tanulmánya szerint.
Ülőmunka A túl sok ülés az agynak is rosszat tehet (Forrás: pixabay.com)

Korábbi tanulmányok már rámutattak arra, hogy a túl sok ülés, akárcsak a dohányzás, növeli a szívbetegségek, a cukorbetegség és az idő előtti elhalálozás kockázatát is. Az UCLA kutatói azt igyekeztek kideríteni, miként befolyásolja az ülő életmód az agy egészségét – és mindenek előtt az agy az emlékezésért felelős területeinek működését.

Az egyetem összesen harmincöt, 45-75 éves önkéntest vont be a kutatásba, akiket a fizikai aktivitásuktól, valamint az átlagosan üléssel töltött órák számáról kérdezték a megelőző hétre vonatkozóan. Valamennyi önkéntest magas felbontású MRI készülékkel végzett vizsgálatnak vetették alá, hogy pontosabb képet kapjanak az új emlékek feldolgozásáért felelős agyterületükről (mediális halántéklebeny).

A kutatók megfigyelése szerint az ülő életmód jelentős előrejelzője az érintett agyi terület vékonyodásának, és még a magas szintű fizikai aktivitás sem képes megfelelően ellensúlyozni az üléssel töltött hosszú időszakok káros hatásait.

A kutatók hangsúlyozták, azt nem bizonyítja a tanulmányuk, hogy a túl sok ülés vékonyabb agyszerkezethez vezet, hanem arra mutat rá, hogy a több üléssel töltött óra összefüggésbe hozható a vékonyabb agyi területekkel. Emellett kizárólag az üléssel töltött órákra összpontosítottak munkájuk során, és nem kérdezték meg a résztvevőket, hogy az adott időszakokban tartottak-e szünetet.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen