Életmód

A csokoládé csökkentheti a stresszt és a gyulladást

Friss kutatások szerint bizonyos típusú sötét csokoládék fogyasztása többféle pozitív hatással is lehet az egészségünkre – így például csökkenti a stresszt és a gyulladást, továbbá javítja az immunitást, hangulatot és a memóriát.
Sötét csokoládé A csokoládé csökkentheti a stresszt és a gyulladást (Forrás: pixabay.com)

Az Experimental Biology nevű, évente megrendezett konferencián San Diegóban ebben az évben olyan tanulmányokat mutattak be, amelyek szerint a magas kakaótartalmú (legalább 70 százalékos) sötét csokoládék pozitívan hatnak a stressz-szintre, a szervezetben lévő gyulladások szintjére, valamint az immunitásra, a hangulatra és a memória működésére is.

Az már eddig is ismert volt, hogy a kakaóban számos flavonoid található, ám most először tanulmányozták emberi alanyon annak hatását a kognitív, hormonális, valamint szív- és érrendszeri egészséget illetően.

„Évekig a cukortartalom nézőpontjából figyeltünk a sötét csokoládé hatásait a neurológiai működésre – minél több a cukor, annál boldogabbak vagyunk” – mondta Lee S. Berk, aki mindkét kutatásban részt vett.

A kutató hozzátette, most először vizsgálták embereken a nagyobb kakaómennyiség hatásait hosszú és rövid távon olyan adagokban, mint az egy átlagos csokoládészeletben található.

„Ezek a tanulmányok megmutatják, hogy minél magasabb a kakaó koncentrációja, annál kedvezőbb a hatás a kognitív működésre, a memóriára, a hangulatra, az immunitásra és egyebekre.”

A kakaóban található flavonoidok kiváló antioxidánsok, valamint remek gyulladáscsökkentő hatással is bírnak amellett, hogy ismerten hatékonyan segítik az agy, valamint a szív- és érrendszer működését.

Az újabb kutatások szerint a 70 százalékot meghaladó kakaótartalmú fekete csokoládé hatással van az emberi génkifejeződésre, így például befolyásolja a sejtek immunválaszát, a neurális jelzéseket, valamint a környezetből érkező ingerek feldolgozását is. Az EEG-vizsgálatok során kiderült az is, hogy a 70 százalék feletti kakaótartalmú csokoládé javítja a neuroplaszticitást.

Lee S. Berk ismertetése szerint további kutatásokra is szükség van a témában, így például az immunsejtekre és az agyra gyakorolt hatások jelentőségének megállapítására több ember bevonása mellett. Emellett a megfigyelt összefüggések mögött rejlő mechanizmust is igyekeznek feltárni.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen