Életmód

Könnyebben megy a tanulás, ha csendes pihenőidőt iktatunk be

Többünk számára nem újdonság, hogy a hatékony tanuláshoz megfelelő mennyiségű alvásra van szükség, ennek hiányában ugyanis nem képes új emlékeket létrehozni az agyunk. Kutatók azonban most azt figyelték meg, hogy az apróbb részletek megtanulása, megjegyzése könnyebben megy akkor, ha csendes pihenőt tartunk a tanulás után, közben.
Tanulás Sokat segít a tanulásban, ha eleget alszunk és csendes pihenőt tartunk (Forrás: pexels.com)

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói, Michael Craig és Michaela Dewar azt igyekeztek kideríteni, hogy milyen hatással van egy rövid pihenő az emlékek „raktározódására”, és arra jutottak, hogy az alvás mellett a nyugalomban töltött pihenésnek is pozitív lehet a szerepe a tanulásra. Az erről szóló tanulmányuk a Nature Scientific Reports nevű lapban jelent meg.

Michael Craig megjegyezte, korábbi kutatások megfigyelései szerint a memóriánk megerősíti a „gyenge” új emlékeket azáltal, hogy mintegy reaktiválja azokat, s néhány perccel azt követően, hogy a tanulás során aktivitás történt az agy egy területén, ugyanott néhány perccel később ez megismétlődik. Saját kutatásuk eredményéről szólva pedig úgy összegzett, az előbb ismertetett folyamat különösen alvás során és a csendes pihenőidőben jellemző, amikor az agy nincsen elfoglalva a külvilágból érkező újabb és újabb információk feldolgozásával.

A kutatás újabb fontos megfigyelése, hogy nemcsak az új emlékek felidézéséhez van szükség a csendes pihenőre, hanem az apró részletek megtanulásához is.

A kutatás során hatvan fiatal férfinak és nőnek mutattak fotókat egy, az apró részletekre koncentráló memóriateszt keretében. Az önkénteseknek az új és régebben már megmutatott fotók között kellett különbséget tenniük, és a feladatmegoldásban az apró részletek memorizálása segített nekik – akik ugyanis a kisebb részletekre már nem emlékeztek, az új fotóról is azt mondták, hogy azt korábban már látták.

A kutatók megfigyelése szerint azok, akik a fotók vetítése után csendben pihentek, később jobban felismerték a különbséget az újabb, valamint az azokhoz hasonló, már látott felvételek között. Ez egyben azt jelentheti, hogy ők több részletet elraktároztak magukban a vetített fotókból, mint akik nem pihentek.

Mindez Michael Craig szerint arra utal, hogy egy rövid ideig tartó csendes pihenő segíthet minket a részletesebb emlékek elraktározásában az új emlékek megerősítésének folyamán keresztül. Hogy pontosan hogyan is segít a pihenés ebben, arról egyelőre semmi biztosat nem tudott mondani.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen