Életmód

Ingyenes előadássorozat lesz a fogászati betegségek megelőzéséről

Ingyenes fogászati előadássorozatot indít a Parodontológiai Klinika, a szeptembertől induló előadásokon a többi között az ínybetegségekről, a fogászati implantációról, a fogszabályozásról és a helyes fogápolásról lesz szó - tájékoztat a Semmelweis Egyetem a honlapján.
Fogászat A felnőtt magyar lakosság mintegy 80 százalékát érinti a fogágybetegség (Forrás: pixabay.com / Reto Gerber)

Az egészséges íny napja alkalmából csütörtökön közzétett közlemény szerint az előadássorozatot azért indítják, hogy minél többen tájékozódjanak a fogászati betegségekről és a megelőzésükről.

A rendezvényt Jurácsik Tímea és Michailovits Georgina vezeti. A havonkénti előadásokon minden alkalommal bemutatják a helyes fogmosási technikát hagyományos és elektromos fogkefével, és abban is segítséget kapnak a résztvevők, hogyan igazodjanak el a fogkrémek, fogkefék és egyéb szájápolási kiegészítők kiválasztása során. A középiskolásoknak külön előadást terveznek Lyukasóra címmel, ahol a fogszuvasodásról, az ínygyulladásról, a fogfehérítésről és a dohányzás káros hatásairól beszélnek - írták.

Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött előadásokra bárki jelentkezhet - fűzték hozzá.

A közleményben Windisch Péter, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a felnőtt magyar lakosság mintegy 80 százalékát érinti a fogágybetegség, amely a fogak elvesztésének elsődleges okozója.

Ez a betegség a tartószerkezetek károsodását jelenti, amely a nem kezelt ínygyulladások miatt, genetikai tényezők, rossz szokások - főként dohányzás - és számos általános szervezeti betegség - elsősorban a diabétesz - miatt alakul ki. Tünete a kellemetlen szájszag, a mozgó fogak, a kiszélesedett fogközök és a vérző íny lehet.

Rendszeres, félévenkénti fogászati kontrollal és a helyes fogmosási technikával a fog- és ínybetegségek kialakulása megelőzhető, de a kezeletlen fogágybetegség akár szív- és érrendszeri betegségeket is okozhat, és negatív hatással van a terhesség kimenetetelére - fejtette ki.

A közlemény kitért arra is, hogy a fogszuvasodás kialakulása főként a gyerekeket és a fiatal felnőtteket érinti, amely nem megfelelő szájhigiénia és a helytelen táplálkozási szokások miatt jelentkezik.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen