Életmód

Öt ok, amiért egészséges a balzsamecet

A balzsamecetnek számos pozitív egészségügyi hatása lehet, amelyek ráadásul rendkívül sokfélék is, így ha mértékkel beiktatjuk az étrendünkbe ezt a jellegzetes ízű ételízesítőt, azzal nemcsak az ételeinket tehetjük még különlegesebbé, de az egészségünknek is kedvezhetünk.
Saláta A balzsamecet egészséges összetevője lehet az ételeknek (Forrás: pixabay.com)

1. Egészségesebb lehet hatására a bőr

A balzsamecet antimikrobális összetevőket, ecetsavat és antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek pedig egyaránt szebbé és egészségesebbé tehetik az emberi bőrt. Bár a különböző eceteket egyesek előszeretettel használják a pattanásos bőr kezelésére az ecet állítólagos „tisztító” hatásai miatt, a balzsamecet erre a célra nem igazán alkalmas, ugyanis foltokat okozhat a bőrön.

2. Csökkentheti a vércukorszintet

A balzsamecet segíthet a vércukorszint szabályozásában, amennyiben az elkészített ételek részeként fogyasztjuk. Egy tanulmány az ecetek élettani hatásait vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy a balzsamecetnek elfogyasztva bizonyos mértékű antiglikémiás hatása lehet, vagyis az étkezést követően az érintett személy vércukorszintje kevésbé emelkedik drámai mértékben. A tanulmány szerint akár a fogyasztást követő öt órán át is segíthet a vércukorszint szabályozásában a balzsamecet.

3. Csökkentheti a koleszterinszintet

A balzsamecet a koleszterin csökkentéséhez is hozzájárulhat – a benne található antioxidánsok ugyanis elősegíthetik a koleszterinszint emelkedését bizonyos esetekben előidéző toxikus sejtek blokkolását. Egy – magas koleszterinszinttel rendelkező nyulakon végzett – kutatás szerint elképzelhető, hogy a balzsamecet fogyasztása elősegítheti a koleszterinszint alacsonyan tartását.

4. Segíthet a fogyásban

A balzsamecetben található probiotikumok hatására jellemzően hosszabb ideig tartó teltségérzet tapasztalható azok esetében, akik fogyasztottak ilyen élelmiszert, mint azoknál, akik nem. Egyes kutatások szerint napközben általában kevesebb kalóriát visznek be a szervezetükbe azok az emberek, akik a reggelijüket balzsamecettel eszik.

5. Gyorsíthatja a sebek gyógyulását

A balzsamecetet hagyományosan sebek kezelésére is használták, és noha nem bizonyított, hogy valóban alkalmas-e ilyen célra, állítólag azáltal, hogy gomba-, vírus- és baktériumölő hatásai vannak, elősegíti a sebek gyógyulását.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen