Életmód

A szokottnál korábban kezdődött meg a tiszavirágzás

A szokottnál korábban, már a napokban megkezdődött a Tisza-tó élő Tisza szakaszán a tiszavirágzás, s ebben alighanem a szokatlanul nyárias időjárásnak is szerepe volt.
Tiszavirágzás A tiszavirág védett rovarfaj, amely hazánkban napjainkra csak a Tiszán és annak néhány mellékfolyóján, elsősorban a Kőrösön található meg (By Original uploader was Derzsi Elekes Andor at hu.wikipedia - Transferred from hu.wikipedia, the origial uploader's own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15543750)

A Csodálatos Tisza-tó nevű Facebook-oldal szerdán több fényképet is megosztott a tiszavirágzásról, és arra figyelmeztette a látványosság iránt érdeklődő utazókat, hogy ha látni szeretnék a kérészek rajzását, most tehetik ezt meg.

„Megkezdődött a tiszavirágzás a Tisza-tó élő Tisza szakaszán. Az idei, szokatlanul hamar jött nyári idő miatt két héttel előbb, elkezdődött a kérészek rajzása”

– írják a bejegyzésben.

Egy másik bejegyzésükben azt tanácsolták, az élő Tisza folyó mellett, például Dinnyéshátnál, az agyagos partfalnál, Kiskörénél, illetve Tiszafürednél tegyenek látogatást, akik a tiszavirágzást látni szeretnék, vagy pedig keressenek meg túravezetőket.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) védett rovarfaj, amely hazánkban napjainkra csak a Tiszán és annak néhány mellékfolyóján, elsősorban a Kőrösön található meg, természetvédelmi értéke egyedenként tízezer forint. Tilos az egyedek elpusztítása, és gyűjtésükhöz, befogásukhoz, elejtésükhöz, valamint birtokban tartásához egyaránt engedély szükséges a természet védelméről szóló törvény alapján.

A védett állat egyedének elpusztítása szabálysértés, amelyért 150 ezer forintig terjedő pénzbírság szabható ki, emellett a rovarok telepének károsítása vagy a kérészek nagyobb mennyiségben történő gyűjtése természetkárosításnak minősül. Ugyancsak természetkárosítás, ha például valaki kisgéphajóval szándékosan a rajzásba hajt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen