Életmód

Aggasztó adatok a világ ráktérképén

Magyarország a lista elején szerepel a világ országainak rákstatisztikáit összevető tanulmányban a százezer főre számított rákbetegség okozta halálozás tekintetében, mindössze három ország – a Dominikai Köztársaság, Zimbabwe és Mongólia – statisztikái kedvezőtlenebbek – derül ki a Pénzcentrum cikkéből.
Kórház Magyarország a lista elején szerepel a világ országainak rákstatisztikáit összevető tanulmányban a százezer főre számított rákbetegség okozta halálozás tekintetében (pixabay.com / rawpixel)

2016-ban a tíz évvel korábban jellemzőhöz képest 28 százalékkal, 17,2 millióra emelkedett azok száma a Földön, akik valamilyen daganatos megbetegedésben szenvedtek, s ebben az évben 8,9 millióan haltak meg rákban – írja a Pénzcentrum a Betegségek globális terhei című, 195 országban 29 ráktípus előfordulását vizsgáló tanulmányra hivatkozva.

A tanulmányból kiderül az is, hogy egyre több az új megbetegedés a világ országaiban, még ha a halálozási ráta jellemzően csökkenést mutat is.

Magyarország a daganatos betegségek okozta halálozásokat illetően sajnálatos módon nagyon elől – a negyedik helyen – szerepel a listán, csak a Dominikai Köztársaság, Zimbabwe és Mongólia előzi meg.

100 ezer főre vetítve a legtöbb új daganatos megbetegedést 2016-ban Ausztráliában jegyezték fel, míg a második helyen Új-Zéland, a harmadikon pedig az Egyesült Államok szerepelt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen