Életmód

A folyamatos stressz akár a látás romlásához is vezethet

Egy friss tanulmány szerint a stressz nemcsak következménye, de oka is lehet a látás romlásának, aminek kapcsán a kutatók egyúttal felhívják a figyelmet arra, hogy az orvosoknak kerülniük kellene, hogy a diagnózis közlése során túlzott terhet helyezzenek a betegek vállára. Megfigyelték azt is, hogy bizonyos esetekben a stressz csökkenésével még javítani is lehetett a korábban romló látáson.
Szem A folyamatos stressz a látás károsodásának kockázatát is növelheti (Forrás: pixabay.com / Sofie Zbořilová)

A látás károsodása a legtöbb esetben magasabb szintű mentális stresszel is együtt jár, mivel az érintettet aggodalommal és szorongással tölti el a helyzet – néhány súlyos esetben pedig ez depresszióhoz és szociális elszigetelődéshez is vezethet.

Egy nemrégiben az EPMA Journal nevű napban megjelent tanulmány szerint ugyanakkor adott esetben a stressz is fokozhatja a látás romlását. A kutatást a németországi Otto von Guericke (Magdeburgi) Egyetem orvosi pszichológiával foglalkozó intézetének vezetője, Bernhard Sabel vezette.

Bernhard Sabel és kollégái azt a következtetést vonták le számos korábbi tanulmány elemzését követően, hogy a hosszú ideig fennálló – s a kortizol szintjét emelő – stressz negatív hatással lehet az érrendszerre és a szimpatikus idegrendszerre. Mindez természetesen az agyra és a szemekre is hatással lehet, és olyan betegségek kialakulásában is szerepe lehet, mint például a glaukóma, illetve az optikus neuropátia.

A kutatók több száz tanulmányt és klinikai vizsgálat eredményét elemezve megfigyelték, hogy nemcsak a látás károsodása okozhat stresszt, de egyúttal a stressz is siettetheti a látás romlását. Ráadásul néhány, a kutatók által áttekintett tanulmány szerint a stressz csökkenése bizonyos esetekben akár a látás javulásához is vezethetett.

A megfigyeléseik kapcsán arra is felhívták a figyelmet, hogy az orvosoknak igyekezniük kellene pozitív módon és bizonyos fokú optimizmussal fordulniuk a beteghez, amikor tájékoztatják őket a betegségükről.

Megjegyezték azonban azt is, hogy a témában további kutatómunkára lehet szükség az összefüggések alátámasztására vagy megcáfolására.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen