Életmód

Jól mutathatja az agyunk „valódi életkorát”, hogy mennyire érezzük fiatalnak magunkat

Gyakran hallhatjuk idősebb emberektől, hogy a biológiai életkoruknál „fiatalabbnak érzik magukat”, és egy friss, a Frontiers in Aging Neuroscience nevű lapban megjelent tanulmány szerint lehet is ebben valami – ugyanis koreai kutatók megfigyelése szerint az emberek „szubjektív életkora” jobban mutathatja az agyuk valóságos állapotát, mint az objektív életkoruk.
Idősödő ember fényképezés közben A magukat fiatalabbnak érző személyek több, a szellemi képességeiket igénybe vevő tevékenységet folytathatnak (Forrás: pixabay.com / StockSnap)

A dél-koreai Szöuli Nemzeti Egyetem kutatója, Jeanyung Chey mindenek előtt azokra a kérdésekre kereste a választ, hogy vajon miért érzik magukat egyes emberek fiatalabbnak, mások pedig idősebbnek a valódi életkoruknál – és hogy vajon a szervezetük öregedésével ez milyen összefüggést mutat. Az első kérdést felvetések szerint például depresszív állapottal, továbbá az emberek személyiségében, illetve a fizikai egészségében mutatkozó különbségekkel lehet magyarázni.

„Az agy öregedési folyamatát azonban még senki nem vizsgálta, mint lehetséges okot a szubjektív életkort illető különbözőségek mögött”

– hangsúlyozta a kutatónő, aki így kollégáival ezt a hiányt nemrégiben pótolta is. A kutatás során 68 egészséges, 59-84 éves ember agyát vizsgálták MRI eljárással, hogy megfigyeljék rajtuk az öregedés jeleit. Egy ilyen jel a szürkeállomány csökkenésével korábbi kutatások szerint összefüggésben lévő mentális és kognitív hanyatlás is.

A kutatók Voxel alapú morfometria (VBM) eljárás és az életkor megbecslésére szolgáló modellezési technikák segítségével mérték fel a kutatásba bevont idős emberek szürkeállományát.

Az embereknek emellett egy kérdőívet is ki kellett tölteniük, amelyben arról kérdezték őket, mennyire érzik fiatalnak magukat – különös tekintettel arra, hogy biológiai életkoruknál fiatalabbnak, vagy pedig idősebbnek érzik-e önmagukat, esetleg úgy vélik, biológiai életkoruk megfelel annak, amilyen korúnak érzik magukat. A kérdőívnek részét képezték olyan kérdések is, amelyek a kognitív képességeket, illetve az önkéntesek önmaguk egészségéről alkotott képét voltak hivatottak feltérképezni. Az idős emberek kognitív működéséről tesztsorokkal is képet nyertek.

Összességében a kutatók megfigyelése szerint jobban teljesítettek a memóriateszteken azok, akik fiatalabbnak érezték magukat biológiai életkoruknál, egyúttal az ő esetükben kevésbé volt jellemző depresszív állapot, és általánosságban ezek a személyek az egészségüket illetően is nagyobb optimizmust mutattak.

Az MRI-vizsgálatok segítségével kiderítették azt is, hogy az önmagukat valós életkoruknál fiatalabbnak érző személyeknél az agy fontos részein nagyobb mértékű szürkeállomány volt jellemző.

Noha egyelőre nem tudni, mi lehet az összefüggés oka, a kutatók feltételezik, talán több olyan tevékenységet végeznek az önmagukat fiatalabbnak érző személyek hasonló biológiai korú, de önmagukat idősebbnek érző társaiknál, amelyek szellemi-fizikai képességeiket igénybe veszik. Ennek a fordítottja is igaz lehet – akik idősebbnek érzik magukat, talán kerülik az efféle tevékenységeket, ami hozzájárulhat az agy idő előtti öregedéséhez.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen