Életmód

A rovarevés újabb lehetséges pozitív hatását figyelték meg

Ahogyan egyre több szó esik a rovarok az emberi táplálkozásban betöltött szerepének növeléséről, úgy egyre több kutatást is találhatunk a témában, amelyek némelyike kifejezetten pozitív hatásokat vél felfedezni egyes ízeltlábúak fogyasztása esetében. Így például a Wisconsin-Madisoni Egyetem kutatója, Valerie Stull a tücsökfogyasztás az egészségre gyakorolt hatásait vizsgáló kutatása szerint – amelynek eredményeiről a Scientific Reports nevű lapban számoltak be – ezen rovarok elősegíthetik a bélrendszer mikrobiomjának egészségét.
Porított tücsökkel készült étel Porított tücsökkel készült étel (Forrás: pixabay.com / Primal Future)

A kutatás során 20 egészséges, 18-48 éves személyt vizsgáltak, akik egy része két héten át hagyományos reggelit evett, miközben a többiek a muffinokba, shake-ekbe 25 gramm porított tücsköt is kaptak. Újabb két hétig pedig minden résztvevő „tücsökmentes étkezést” folytatott. Ezt újabb két hetes szakasz követte, amikor azok ettek tücskös ételt, akik először a kontroll reggelit fogyasztották, és azok nélkülözték a tücsköt, mint hozzávalót, akik először részesültek abban.

A kutatók a résztvevőktől vér- és székletmintát gyűjtöttek, valamint felmérték az emésztőrendszerük egészségét is. Mindezt három alkalommal tették: először a kutatás elején, aztán az első két hét után, majd pedig a kísérlet legvégén. A minták elemzése során a kutatók nem figyeltek meg számottevő változást a résztvevők emésztőrendszerének általános egészségi állapotában, ahogyan a gyulladásokat és a bélben található baktériumok mértékét illetően sem találtak változást.

Két fontos változás azonban megfigyelhető volt. Ezek egyike, hogy nőtt egy, a bélrendszer egészségét korábbi megfigyelések szerint elősegítő emésztőenzim szintje, továbbá csökkent a TNF-alfa nevű, a gyulladást serkentő protein szintje. Ezzel kapcsolatosan megjegyezték, hogy a TNF-alfa megnövekedett szintje jellemző lehet például a depresszió és akár a rákos betegségek során is. Mindezek tetejébe egyes „jó” baktériumok, így a Bifidobacterium animalis is nagyobb mértékben voltak jelen a kísérletbe vont emberek bélrendszerében a tücsökfogyasztás után, mint előtte.

A kutatók ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy igen kis mintával dolgoztak, és ahhoz, hogy bebizonyosodjanak a most megfigyelt összefüggések, több ember bevonásával végzett kísérletre lehetne szükség.

Az ehető rovarok lehetséges hatásait, illetve azok a táplálkozásban betöltendő lehetséges szerepét már korábban is több kutatással igyekeztek feltérképezni, ezek egyike arra a következtetésre jutott, hogy a rovarok tulajdonképpen valóban képesek lehetnek legalább annyi tápanyagot biztosítani, mint a más állatokból készült élelmiszerek.

Bár számos országban még nehézkesen, vagy egyáltalán nem szerezhetőek be emberi fogyasztásra alkalmas, biztonságos forrásból származó ehető rovarok, sok helyen már különböző formában ki lehet próbálni a „rovaros” eledeleket.

Így például tavaly szeptemberben Svájcban a Coop kezdett rovarokból készült „hamburgerpogácsát” árulni, Finnországban a VVT Technical Research Centre pedig rovarokból álló étel-alapanyagot fejlesztett ki. Emellett egy finn élelmiszeripari vállalat már tücskökből készült kenyeret is kínálni kezdett az elmúlt évben.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen