Életmód

A Gofcsi az év strandétele

A furcsa név hallatán sokan azon kezdhetnek tűnődni, miféle eledel is lehet az idén Magyarországon az Év Strandételének megválasztott Gofcsi. Mielőtt tovább kellene törniük a fejüket ezen, eláruljuk: egyfajta gofrisütőben készült tócsniról van szó, innen a fogás neve.
Gofri A gofri és a tócsni különös ötvözése a Gofcsi - A kép illusztráció (Forrás: pixabay.com / nathalie854)

Idén a korábbiakhoz képest eltérés volt az Év Strandétele verseny menetében, hogy a korábbi években sikereket arató Nagy-Golyán Nikolett (Kalóz bisztrók) és Bezerics Dániel (Paletta bisztrók) a Balatoni Kör döntése alapján most a zsűri tagja volt, és a Balatoni Kör tagjai a versenyen nem indulhattak – számol be róla a hirbalaton.hu.A megmérettetés győztesét, a Gofcsi nevű, gofrisütőben kisütött tócsnit Szikra Gabi alkotta meg, aki elmondta, hogy a tészta alap a dödöllére, az egyik legfontosabb hagyományos zalai-somogyi ételre emlékeztet.

Egy-egy adag ilyen eledelt 1290 forintért kínálnak, és a burgonyás sült tésztára kerül szárírott paradicsom, tejfölhab, ementáli, kecskesajt, vöröshagyma, illetve lila hagyma is, de aki szeretné, kérhet rá kacsapörcöt is.

A Konyhám tavaly az év felfedezettje díjat szerezte meg a Tortizza nevű étellel, s azóta már sokkal több helyi alapanyaggal dolgoznak, és terveik szerint télen Fonyódra költöznének, így négy évszakos BeachFood hellyé válva. Idén a zamárdi Tiki Beach Bisztró lett az Év Felfedezettje, akik ugyan velős pirítóssal neveztek, de a szervezők szerint ugyancsak említésre érdemes a görögdinnyés gazpachójuk és italválasztékuk is.

A „retro” büfék kategóriájából is a döntőbe került most egy hely: a Lángos nuggets-szel sikerült kivívnia ezt az eredményt a balatonmáriai Fröccsterasz és Strandgrill Erika nevű gyorsétteremnek.

A verseny előválogatását a We Love Balaton portál végezte, míg a végső döntést három gasztro-újságíróból és a Balatoni Kör tagjaiból álló szakmai zsűri hozta. A díj célja, hogy a strandételek kategóriájában is legyen valamilyen szakmai elismerés, és erősödjön a verseny, valamint szeretnék, hogy ne tájidegen elemek szerepeljenek az étlapokon, hanem a balatoni alapanyagokat népszerűsítsék a büfékben.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen