Életmód

Az eper rendszeres fogyasztása csökkentheti a bél gyulladását

Egy friss kutatás szerint enyhíthet a gyulladásos bélbetegséggel küzdők tünetein az, ha napi rendszerességgel akár csak kisebb mennyiségű – egy csészénél kevesebb – epret fogyasztanak. Egyelőre csak egereken végezték a kísérletet, de igazán izgalmas kérdés, hogy egy ilyen, kisebb étrendbeli változás vajon az embereknél is hasonló pozitív eredményekhez vezethet-e.
Eper A kísérletet egyelőre egereken végezték, de elképzelhető, hogy az emberek esetében is hasonló pozitív hatásokkal számolhatunk (Forrás: pixabay.com / congerdesign)

A tanulmány vezető szerzője, Hang Xiao elmondta, hogy a gyulladásos bélbetegség (IBD) egyre több embert érint az Egyesült Államokban, amiben szerepe lehet a mozgásszegény életmód mellett az étkezési szokásoknak is – hiszen sokan fogyasztanak olyan ételeket, amelyekben sok a cukor és az állati zsiradék, ellenben kevés az élelmi rost.

A University of Massachusetts Amherst egyetem kutatói most egyetlen, az étrendet illető tényező hatásait vizsgálták – ez pedig az eper fogyasztása volt.

A kutatók egérmodellen vizsgálták az eperfogyasztás hatásait, a bél gyulladását az állatoknál dextrán-szulfát-nátrium sóval váltották ki, ami a témában folytatott kutatások során gyakorta használt eljárás.

Ezután az állatokat négy csoportra osztották, amelyek az alábbiak voltak:

  • egészséges, normál étrendet fogyasztó egerek;
  • bélgyulladás jeleit mutató, normál étrendet fogyasztó egerek;
  • bélgyulladás jeleit mutató, 2,5 százalék teljes értékű eperport fogyasztó egerek;
  • bélgyulladás jeleit mutató, 5 százalék teljes értékű eperport fogyasztó egerek.

Az egerek által fogyasztott epermennyiség nagyjából egy normál, emberek által fogyasztott adagnak felelt meg a rágcsálók „szemszögéből”.

A kutatás eredményeit augusztus 20-án mutatták be az Amerikai Kémiai Társaság bostoni, 256. nemzeti találkozóján.

A kutatók megállapításai szerint az egereknél az az epermennyiség, amely egy embernél napi háromnegyed csésze epernek felelne meg, csökkentette az IBD tüneteit – így a véres széklet megjelenését –, továbbá a súlyvesztést is. Emellett az egerek bélrendszerében jelentkező gyulladásos válaszokban, és a bélben gyulladást serkentő immunsejtek szintjében is csökkenést figyeltek meg. Mindezek tetejében az epret fogyasztó egerek esetében csökkent a káros, és nőtt az „egészséges” baktériumok szintje a bélben.

A kutatók következő lépésként embereken is vizsgálnák az eper hatásait, a most megfigyelt eredményeket pedig „bátorítónak” nevezték.

A kutatás vezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a gyulladásos bélbetegséggel küzdő emberek ne változtassanak étrendjükön anélkül, hogy erről kikérnék orvosuk véleményét, és ugyancsak fontosnak nevezte, hogy továbbra is kerülniük kell a gyümölcsöt azoknak, akik allergiásak rá.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen