Életmód

Egyre nő a nemi betegek száma Magyarországon

A három leggyakoribb, szexuális úton terjedő betegség Magyarországon a szifilisz, a chlamydia és a tripper (vagy más néven gonorrhoea). A legnagyobb veszély az, hogy sokan hónapokig nem is tudják, hogy betegek, az elején ugyanis ezek a fertőzések tünetmentesek - írja a Bors.
Egyre nő a nemi betegségek száma Magyarországon A helyzet a statisztika szerint egyre rosszabb (Forrás: Pixabay.com/Niek Verlaan)

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) tavalyi adatai szerint 2016 novemberében 62 szifilisszel fertőzött beteget kezeltek az országban, ami 75 százalékkal volt több a 2015-ös novemberi adatnál. A fertőzések háromnegyedét Budapestről jelentették. Akkor vidéken összesen nyolc megyében voltak diagnosztizált betegek. 

A helyzet a statisztika szerint egyre rosszabb. 2010-ben 1170 tripperes betegről lehetett tudni, négy évre rá ez a szám már 1620 volt. Ez negyvenszázalékos növekedést jelent.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a hazai átlag fölött van a nemi betegek száma, ráadásul az ott kezelt 29 szifiliszes nő közül 12 babát várt, ami azért is elkeserítő, mert a fertőzés akár súlyos, maradandó károsodást is okozhat a születendő gyermeknél. 

A fent említett nemi betegségek mellett a HIV- vírus is sok magyart érint. Minden évben 250-300 új beteget regisztrálnak, akik között sokan AIDS-esek. A HIV-fertőzéssel akár 10 évig is élhet az illető tünetmentesen, ez idő alatt pedig számtalan partnert képes megfertőzni.

A legnagyobb veszély az, hogy sokan hónapokig nem is tudják, hogy betegek, az elején ugyanis ezek a fertőzések tünetmentesek. Ezzel viszont veszélybe sodorják a velük szexuális kapcsolatot létesítőket, akik nem sejtik, hogy ők is megfertőződnek – figyelmeztet a Bors által megkérdezett orvos.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen