Életmód

Az ölelések segíthetnek a konfliktusok elviselésében

Az ölelés enyhíthet az interperszonális (vagyis az egyének közötti) konfliktusok okozta negatív hangulatváltozások esetében egy október 3-án a PLOS ONE nevű lapban megjelent tanulmány szerint, amelyet Michael Murphy, a Carnegie Mellon Egyetem munkatársa, valamint Denise Janicki-Deverts és Sheldon Cohen készített.
Ölelés Az ölelés igen egyszerű módja lehet annak, hogy segítsünk másoknak elviselhetőbbé tenni a személyes konfliktusokat (Forrás: pixabay.com / Luisella Planeta Leoni)

Azok a személyek, akik gyakrabban lépnek fizikai érintkezésbe másokkal, jobb fizikai és pszichológiai egészségnek, továbbá jobb emberi kapcsolatoknak örvendenek. Felvetések szerint az érintés azáltal lehet pozitív hatással, hogy segít enyhíteni a pszichológiai stressz káros hatásait, s különösen is hatékony lehet a személyek közötti konfliktusok hatásainak tompításában.

Amennyiben ez valóban így van, annak fontos hatásai lehetnek az egészségre és a jóllétre is, hiszen a más emberekkel való konfliktus olyan tényező, amely igen sokféle káros fizikai és pszichológiai hatással hozható összefüggésbe. A témában eddig folytatott kutatások ugyanakkor jellemzően a romantikus kapcsolatokra korlátozódtak, ami miatt nehezen alkalmazhatóak általánosabb helyzetek esetében az általuk nyert megfigyelések.

Új kutatásában azonban Michael Murphy kollégáival kifejezetten az ölelés, mint egy viszonylag gyakori, sokféle szociális partnerrel folytatott támogató viselkedés hatásait figyelte. A kutatás során összesen 404 felnőtt férfinak és nőnek tettek fel kérdéseket 14 napon át minden este a konfliktusaikkal, a pozitív és negatív hangulatukkal, illetve azzal kapcsolatban, hogy volt-e részük ölelésben.

A megfigyelések szerint az olyan napokon, amikor az önkéntesek konfliktusba bonyolódtak, az ölelés hatására kisebb mértékben csökkentek a pozitív érzelmek, továbbá a negatív érzelmek is kisebb mértékben növekedtek. Ráadásul az ölelés hatása valamelyest hosszabb távú is lehet, hiszen a megkérdezett emberek arról számoltak be, hogy még másnap is ellenállóbbak voltak annak hatására a negatív érzelmekkel szemben.

Noha a témában további kutatásokra lehet szükség, a tanulmány szerzői szerint a nagy mintán végzett munkájuk során nyert megfigyeléseik alapján az ölelés talán egy egyszerű, ám hatékony módszer lehet a férfiak és nők számára is az egyének közötti konfliktusok jelentette negatív érzelmek kezelésére. Azt azonban, hogy mi állhat az összefüggések mögött, vagy hogy pontosan kinek, mikor és hogyan lehet a leginkább hasznára az ölelés, egyelőre nem tudják.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen