Életmód

Egyszerű, de látványos karácsonyi fénydíszek

Karácsonykor sokan díszítik előszeretettel a lakást különböző lámpásokkal, fényfüzérekkel, illetve mécsestartókkal, hiszen ezek a dekorációk amellett, hogy egy kis fényt hoznak az egyre rövidebb nappalok közepette az életünkbe, igen kellemes hangulatukkal is elbűvölhetnek bennünket.
Karácsonyi fények A boltokban vásárolható díszek mellett a saját készítésűek is igen kedveltek... (Forrás: pixabay.com / AnabelBugarin)

Lebegő LED „mécsesek”

A LED-es mécsesek önmagukban ugyan nem a legelegánsabb dekorációk, és a gyertyáknak, valódi mécseseknek nem igazán érhetnek a nyomába, de ez nem jelenti azt, hogy ne volna lehetőség a felhasználásukkal látványos lakásdíszt készíteni. Ehhez adott esetben elég lehet akár egyetlen felakasztható műanyag (vagy üveg) gömböt és egy LED mécsest beszereznünk, de persze sokat dob a látványon, ha adott esetben több gömböt is elhelyezünk a szobában, és mindegyikbe helyezünk egy-egy LED-mécsest. Az ünnepeket követően aztán a gömböket lehetőségünk nyílik „újrahasznosítani” is, hiszen ha kaktuszokat, pozsgásokat ültetünk bele, továbbra is látványos díszei lehetnek a lakásnak.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jc Wedding Solutions (@jc_wedding) által megosztott bejegyzés,

Egyedi tervezésű fénydoboz

Noha ennek a fénydoboznak az elkészítése már jóval több időt, energiát és tervezést igényel, kellő lelkesedéssel elkészíthető, az eredmény pedig egészen lenyűgöző lehet.

Hogy igazán egyedi legyen a dísz, első lépésként érdemes megtervezni a képet, amelyet viszont szeretnénk látni. Saját rajz helyett akár egy meglévő tájképet is használhatunk, amelynek átrajzoljuk a sziluettjét, de akárhogyan is, a legfontosabb, hogy a tetszetős végeredmény érdekében a képet legalább 4-5 rétegre kell szétválasztani. Így jön ugyanis létre a különleges „térhatás”. Fontos az is, hogy – a lehetőleg vastag papíron – legalább 2-2,5 centiméteres üres „keretet” hagyjunk a megrajzolt kép szélén. Az egész kép mögé még tehetünk egy gombostűvel kiszurkált lapot is, amely így a csillagos égre, esetleg hóesésre emlékeztethet majd, ha kész az alkotás.

A kész rajzokat egy vágókés (sniccer) segítségével vághatjuk körül úgy, hogy mindenhol csak a keret és a tájkép elemei maradjanak meg. Ha mindegyik ábrával megvagyunk, a papírlapokat egyenként ragasszuk egymás tetejére a képek „keretének” méretéhez igazított hungarocell csíkokra úgy, hogy minden egyes újabb rétegnek a hátuljára újabb hungarocellcsík-keret kerüljön. Ez nemcsak a tartást, de a tér látványát is fokozza majd. Leghátulra kerülhet a gombostűvel kipontozott réteg.

Végezetül méretre szabott kartonból összeállíthatunk egy keretet is az összeillesztett képrétegek köré, s hogy szebb legyen, a kartonlapok elől kilátszó széleire egy hungarocell keretet, netán más dekorációs elemeket is helyezhetünk. A kép mögé kerülhet tetszőlegesen elrendezve a manapság már igen sokfelé beszerezhető elemes fényfüzér, s végezetül lezárhatjuk a doboz hátsó részét is. A biztonság kedvéért érdemes csak akkor használni a dobozt, amikor a szobában tartózkodunk, s így van, aki figyel rá.

Fényfüzér befőttesüvegben

A befőttesüvegeket, ha másért nem, már csak azért is érdemes megtartani, mert igazán különleges díszeket készíthetünk a felhasználásukkal, ráadásul gyakran ezekhez túl sok eszközre vagy időre sincsen szükség. Így van ez a „lámpássá” tett befőttesüvegek esetében is, amikor is csupán egy fényfüzérre, elemekre, illetve néhány darab madzagra vagy spárgára kell szert tennünk, s pillanatok alatt el is készülhetünk a látványos dekorációval. Ehhez előbb bekapcsolt állapotban tegyük a fényfüzért a befőttesüvegbe, majd csavarjuk rá a tetőt, amit követően kétoldalt kössük körül az üveg felső részét, s felül kössük össze a madzagok két végét is. Ezzel kész is a lámpás.

Csodálatos karácsonyi dekorációk készíthetőek gyertya, mécses felhasználásával is; egy korábbi cikkünkben ezzel kapcsolatosan is összeszedtünk néhány egyszerű és nagyszerű ötletet.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen