Életmód

Az OSB lapok festése

Mivel az OSB lapok rendkívüli népszerűségnek örvendeke, így a felhasználásuk is roppant sokoldalú. Mondhatni, hogy a leggyakrabban használt faipari alapanyag. Éppen ezért elég gyakran szorul felületkezelésre, attól függően, hogy mikét és hol szeretnénk felhasználni.
Az OSB lapok festése (Forrás: osbfutar.hu)

Az itthon kapható OSB lapok jelentős része impregnált, tehát egy bizonyos szintig víz-, és nedvességálló. Ez annak köszönhető, hogy az impregnálás kapcsán taszítja a vizet, valamint a rétegek összeragasztására is olyan ragasztót használnak, ami nagyban segíti a vízállóságot. Mivel az éleire mindez nem igaz, így ott minden nehézség nélkül be tud jutni a nedvesség, aminek következtében az OSB lap vetemedik, és hamarabb tönkre megy. Éppen emiatt nagyon lényeges, hogy a felhasználási területtől függően, a legtöbb esetben igényel külön felületkezelést.

Természetesen a felületkezeléssel nem csak egy kis színt viszünk az OSB lapokkal történő munkába, hanem a legtöbb esetben védelmi funkciója is van a festésnek, lakkozásnak. Ezzel megóvjuk a nedvességtől, sugárzástól, gombáktól, rovaroktól. Mint sok minden másban, ebben az esetben sem mindegy, hogy mivel kezeljük a felületet. Amennyiben külterületre szánjuk a lapokat, akkor inkább az UV védelem a fő cél, tehát ki van téve az OSB lap a környezeti hatásoknak, akkor célszerű oldószeres, poliuretán bázisú lakkot vagy lazúrt alkalmazni, ami UV védelemmel van ellátva. Ebben az esetben javasoljuk a lakklazúr, vagy a színezett lakk használatát, amitől ugyan nem marad meg teljesen a natúr hatás, de maximálisan védett lesz az OSB lapunk.

A vastaglazúr is maximálisan jól hasznosítható kültérre, mivel ez egy olyan vastag réteget képez a felületen, amin csak a lap eredeti erezete üt át, más nemigen. Ezt abban az esetben ajánljuk, hogyha a védelem fontosabb, mint a külcsín. A vékonylazúrral ellentétben a vastaglazúrt elegendő 3-4 évente újra kenni, mivel a vastagság miatt lassabban emészti fel az UV. A vékonylazúr esetében ez az időtartam, 1 év.

Végül, de nem utolsó sorban, nem maradhat ki a felsorolásból az akril latex festék sem, ami kültérre és beltérre egyaránt ideális. Egyrészt teljes egészében bevonja a kezelt felületet, valamint az éleken beszivárog az apró résekbe, így megelőzve azt, hogy a víz tegye ugyanezt. Így egy teljeskörű védelmet kapunk az OSB lapunknak. Így nyugodtan használhatjuk minden körülmények között, akár a kertben házikónak, de akár a fürdőszobában is falburkolatként.

A legegyszerűbb és legtartósabb módja a festésnek, ha a felületkezelés előtt jó alaposan lecsiszoljuk és előkészítjük a felületet a festésre. Az alapozó felvitele után következhet az első réteg festék, de természetesen csakis a teljes száradás után. Ha az első réteg festék is megszáradt, akkor az egyenetlenségek elkerülése végett érdemes lecsiszolni a felületet, de csak finoman, aztán már mehet is rá a következő réteg. Fontos, hogy minden esetben csak annyi réteg festéket vigyünk fel az OSB lapra, amennyit a használati utasítás jóvá hagy számunkra, hiszen sokkal drágább, ha mindent újra be kell szerezni és újra kell festeni, mintha egyszer az előírásoknak megfelelően csináljuk.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen