Életmód

A kamaszok lélektana

Mi a serdülőkor? Milyen lelki változásokon mennek keresztül gyermekeink? Hogyan próbálgatják határaikat?
A kamaszok lélektana Mi a serdülőkor? Milyen lelki változásokon mennek keresztül gyermekeink? Hogyan próbálgatják határaikat? Jó tudni szülőként, hogy ez az életszakasz, mikor kialakul a gyermeknek az igazi barátság iránti vágya (Forrás: onlinepszichologus.net)

Egyik kedvenc megfogalmazásom, ami nem hivatalos meghatározás, csak egy nagyon jó hasonlat. Eszerint, mikor kamaszodni kezd gyermekünk, a lelkében, elméjében olyan változásokon megy keresztül, hogy a kamaszkor kezdetén ki kéne rakni a "tatarozás alatt" feliratot egy táblára és mikor vége a kamaszkornak, leszedni a táblát.

Mit nevezünk kamaszkornak?

Kamaszkor vagy pubertáskor, serdülőkor vagy tinédzserkor. Szinonimái egymásnak, hiszen ugyanazt a 11-14 éves kor közötti időszakot jelölik, ami átmenet a gyerekkorból a felnőttkorba. Ekkor kezdik meg a működésüket a nemi hormonok, kialakul a másodlagos nemi jelleg és jelentős pszichés változásokon is keresztülmegy gyermekünk. Megismerik ekkorra a szabályokat, kezd kialakulni a lelkiismeretük, egyre bátrabban próbálgatják hol, kivel meddig mehetnek el. Megjelenik a szülőktől való elszakadás, elkülönülés vágya is.

Ebben az életkorban mások lesznek a fiúk és lányok

A jungi fejlődéslélektan szerint a lányoknál a gondolkozó funkciót felváltja az érző. Mesepszichológiában ezt "Jószívű lány" szakasznak nevezik. A fiúknál ez az időszak az anyáról való leválás időszaka, világuk felfedezésének kezdete, megjelenik náluk az intuíció, az erős kalandvágy és találékonyság. Egyfajta kis Robinsonok lesznek, akiknek csínytevéseik, furfangosságuk, szabályszegéseik mind-mind a kamaszkor velejárói. Ha ezeket tapasztaljuk kamasz gyermekünknél, jó úton halad az életben.

A lelki fejlődés mellett megindul a testi fejlődés is. A lányok először menstruálnak, elkezd nőni a mellük. A kisfiúk hirtelen nagyot nőnek, izmosodni és szőrösödni kezdenek, hangjuk megváltozik, beindul a mutálás folyamata.

Milyen lelki fejlődésen mennek át a kamaszok?

A pszichológusok szerint a serdülőkor megoldandó feladata, hogy rájöjjön a gyermek a pubertáskor végére, hogy "Ki is Ő valójában?". Nemcsak meghatározzák a helyüket a társadalomban, a családban, a társaik között, saját értékrendet is felállítanak. Ekkorra alakulhat ki a jövőnézet, hogy milyen pályát választanak. Mindezt úgy, hogy a szülői befolyás egyre csökken, egyre önállóbbak próbálnak lenni.

Ez a legnehezebb életszakasz, hiszen a gyors testi fejlődést a lelki nem követi egyenes arányban. A beindult hormonok beindítják a nemiséget, ami megbolondítja kicsit a gondolatokat.

Mit tehetnek a szülők, hogy egészséges hátteret adjanak a gyermekeiknek ez idő alatt?

Jó tudni szülőként, hogy ez az életszakasz, mikor kialakul a gyermeknek az igazi barátság iránti vágya. Szülőként ezt érdemes támogatni, ismerjük meg a barátokat, beszélgessünk el a kamasz gyermekünkkel, az emberi társas kapcsolatok jellemzőiről. Másik, amit fontos megtennünk, hogy a beszélgetés során sajátítsuk el a fiatalok zsargonját, használjuk bátran.

Ebben az életkorban választhatnak maguknak a gyerekek példaképet, akivel azonosulni tudnak. Ez néha teljes azonosulást jelent, ekkor sem kell szülőként megijednünk. Ha elmúlik ez az időszak, véget ér a teljes "tatarozás", visszakapjuk a gyermekünket.

Ha szülőként kérdés merülne fel, bátran vegyék fel a kapcsolatot az Onlinepszichologus.net szakembereivel, készséggel fogadják Önöket előzetes időpont egyeztetés után.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen