Életmód

A perújításról dióhéjban, avagy mindig van remény!

Attól függően, hogy az ember melyik oldalon áll, a perújítás lehetősége lehet megnyugtató, de lehet nyugtalanító is egyben. A vesztes fél számár megnyugtató lehet, hogy van remény arra, hogy a jogerős ítélet sem mindig végleges, a nyertes fél számára pedig ugyanez akár nyugtalanító is lehet.
A perújításról dióhéjban, avagy mindig van remény! A perújításra csak szigorúan meghatározott típusú új tények, bizonyítékok vagy körülmények adhatnak okot (Forrás: drsudarmiklos.hu/)

Amennyiben egy bírósági eljárás, vagy az azt követő ítélet sértette az Alaptörvény valamely rendelkezését, vagy egy adott jogszabály meghatározott paragrafusát, akkor van lehetőség a hatályon kívül helyezésnek a kérelmezésére, mint perorvoslat egyik lehetőségére.  Amennyiben egy jogszabályt sértett az eljáró bíróság, akkor a Kúria, míg az Alaptörvény megsértése esetén pedig az Alkotmánybíróság az illetékes felettes szerv, aki határozhat az ítélet hatályon kívül helyezéséről. Természetesen, mint mindennek, a perorvoslat iránti kérelem benyújtásának a határideje is igencsak szűkös, ezért nem várhatunk vele a végtelenségig, hiszen az előbbire 45, míg utóbbira 60 nap áll a rendelkezésünkre.

A perújításra csak szigorúan meghatározott típusú új tények, bizonyítékok vagy körülmények adhatnak okot. Ez akár évekkel később is bekövetkezhet, ha akkor áll rendelkezésünkre az új bizonyíték, ami változást hozhat az ítéletben. Ez természetesen csak annyiban kell, hogy új legyen, hogy azt előzőleg a bíróság nem bírálta el az előző tárgyalás során. Tehát az sem gond, ha tudomásunk volt róla az első ítélethirdetéskor, amennyiben még nem tárgyalták, akkor remek alapot szolgáltat a perújításra. Fontos tudni, hogy ez csak akkor működik, hogyha nem a perújításhoz folyamodó fél hibájából nem került az információ a bíróság elé. Ebből következik, hogy nem érdemes tehát tényeket és bizonyítékokat tartalékban hagyni abból a célból, hogy ezeket pervesztesség esetén egy ügyünk iránt több szimpátiát mutató bíró előtt perújításban felhasználjuk.

Bár a perújításra a kúriai felülvizsgálat vagy a fenn már említett alkotmányjogi panasz rövid határidői nem is vonatkoznak, az idő múlásának hatására figyelni kell. Mivel a perújítás bármikor kezdeményezhető, ha a törvényben meghatározott tételek fennállnak, ettől függetlenül a hat hónapon belül a megtámadott ítélet jogerőre emelkedésétől az addig eltelt időről nem kell számot adni.

Azt is figyelembe kell venni, hogy perújítás a jogerőre emelkedéstől számított 5 éven túl csak akkor kérhető, ha az ítéletről az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondja, hogy egyezményes emberi jogokat sért és elmarasztalja érte az államot. Kártérítési igénye azonban nem lehet a kérelmezőnek, tehát nem ítél meg pénzbeli elégtételt. Ebben az esetben van csak létjogosultsága a perújításnak 5 év múltán.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen