Életmód

Hogyan tehetjük „kiskedvenc-biztossá” a karácsonyi készülődést?

A lakásban tartott házi kedvencek, elsősorban a mindig szabadon kószáló kutyák és macskák olykor képesek némi kárt tenni a karácsonyi dekorációban, vagy még rosszabb esetben magukban is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig felügyeljük őket, és figyeljünk oda arra, hogy számukra se jelentsen veszélyt a karácsonyi készülődés.
Állatok a karácsonyfa előtt A legfontosabb, hogy a háziállatok soha ne maradjanak felügyelet nélkül a karácsonyfával, mécsesekkel, netán az ünnepi vacsorával! (Forrás: pixabay.com / Oli R)

Alább néhány olyan tippet szedtünk össze, amelyek megkönnyíthetik a szőrmók és tollas kedvenceink társaságában eltöltött karácsonyi időszak biztonságossá tételét.

Óvatosan a mécsesekkel!

A gyertyák és mécsesek igazán kellemes, ünnepi hangulatot árasztanak magukból, de akár komoly veszélyforrást is jelenthetnek, ha nem figyelünk rájuk. Éppen ezért a valódi lángot tartalmazó dekorációs elemeket olyan helyre érdemes tenni, ahol nincs a közelükben könnyen gyulladó anyag, és ahol a háziállatok nem érik el őket, vagyis nem áll fenn annak a kockázata, hogy a mécsest leverve katasztrófát idéznek elő. Persze, már maga a forró viasz is veszélyt jelenthet a kisállatok számára. A biztonságos hely mellett fontos az is, hogy a meggyújtott gyertyákat és mécseseket ne hagyjuk felügyelet nélkül.

Aki madarat – például papagájt, kanárit – tart, érdemes figyelnie arra is, hogy a tollas kedvence ne legyen túl közel aromamécsesekhez, hovatovább, füstölőkhöz. Utóbbiak már az emberek számára sem feltétlenül ártalmatlanok, de tekintve, hogy a madarak légzőrendszere az emlősökénél jóval kifinomultabb és hatékonyabb, s egyúttal bizonyos tényezőkre (éppen ezért) érzékenyebb is, számukra még károsabbak lehetnek a levegőbe kerülő anyagok és részecskék.

Hullámos papagájA madarak számára az illatos mécsesek, gyertyák, légfrissítők és füstölők megterhelőbbek lehetnek, mint az emberek, esetleg más kedvencek számára (Forrás: pixabay.com / Ersin D)

A fa elhelyezése

A karácsonyfa elhelyezése nem a legegyszerűbb feladat akkor, ha házi kedvenceink szabadon rohangálhatnak körülötte, s így adott esetben felboríthatják. Érdemes éppen ezért vagy olyan helyiségben felállítani a fenyőt, ahová az állatok nem bejáratosak, vagy pedig kellő alapossággal rögzíteni a fát. Ehhez mindenekelőtt egy kifejezetten stabil karácsonyfatalpra van szükség, valamint vékony dróttal a falhoz, illetve a plafonhoz is lehet rögzíteni.

A madártartóknak érdemes ügyelniük arra is, hogy a kedvencük lehetőleg egyáltalán ne érintkezzen a karácsonyfával. Noha nem minden fa mérgező minden papagájfaj számára, előfordulnak olyan esetek, amikor maga a növény is mérgező hatást fejt ki rájuk. Ennél problémásabb azonban, hogy a fákat különböző vegyszerek is érhették, és a papagájok – kíváncsi állatokként – az ágakat és leveleket végigcsipkedve ebből is fogyasztanának. Persze, nem szánt szándékkal. Számukra problémát jelenthet az enyv is, ami a tollaikhoz ragadhat, ráadásul amikor le akarják tisztogatni magukról, ismét csak fennáll az esetleges vegyszerek káros hatásainak kockázata is. Kisebb sérülést pedig akár a szúrós tűlevelek csipkedése is okozhat a madaraknak, nem is beszélve a glitterek, csillámok és veszélyes, kis darabokat tartalmazó díszek jelentette kockázatról.

MacskaOlyan, hogy macskabiztos karácsonyfa, nem létezik - fontos tehát, hogy ne maradjanak felügyelet nélkül a négylábúak a fával (Forrás: pixabay.com / Paul Nicholson)

Válasszunk biztonságos karácsonyfadíszeket!

A fa díszítésénél is elővigyázatosságra van szükség, a törékeny díszeket például érdemes egészen magasra helyezni és dróttal alaposan rögzíteni, ha kutya van a háznál. Macskák esetében persze mindez nem jelent akadályt a karácsonyfadísz-balesetek bekövetkeztében, ezért itt vagy lemondunk a törékenyebb díszekről, vagy a macskától távoli helyiségben állítjuk fel a fát. Kerüljük továbbá az ehető díszeket, így a mézeskalácsot, pattogatott kukoricát, és kiváltképpen a szaloncukrot. Utóbbi azért fontos, mert a kutyák, macskák számára a csokoládé mérgező. Fontos még, hogy a dekorációs elemek kis részecskéi, netán a drót akasztórészei ne kerüljenek a kutya elé. Persze, feltehetnénk a kérdést, akkor egyáltalán mi kerülhet a fára? Nos, a papírból, filcből, fából készült, esetleg horgolt díszek alapvetően kevésbé problémásak, nyilván ezeknél is egyenként érdemes megvizsgálni, nem rejtegetnek-e valamilyen veszélyt.

Nyilván valóan, ha az állatokat magukra hagyjuk, aligha nevezhetünk bármilyen dekorációt biztonságosnak, így a legfontosabb tanács mégis csak az, hogy ne hagyjuk egyedül az állatokat a karácsonyfával.

KiskutyaA kutyák inkább megrágcsálni hajlamosak a dolgokat, míg a macskák szívesen játszanak a fán lévő díszekkel. Különösen, ha nincs senki, aki figyelne rájuk! (Forrás: pixabay.com / tatyanalevitskaya)

A közös ünneplés nekünk szórakoztató, az állatoknak megterhelő is lehet

Az ünneplésbe sokan szeretnék bevonni a házi kedvenceiket is, ami egy bizonyos határig természetesen lehetséges is. Szem előtt kell azonban tartani azt is, hogy a négylábú és tollas kedvencek nem holmi miniatűr emberkék, hanem állatok, ráadásul bizonyos fajok esetében még azt sem állíthatjuk, hogy domesztikált állatok volnának.

A madarak például gyakran különösen érzékenyek arra is, ha sok idegen tűnik fel a láthatáron, így noha a vendégsereg talán szívesen barátkozna is a kedvenc tarka papagájainkkal, amennyire lehet (és szükséges), óvjuk a madarakat a túl nagy változásoktól és felfordulástól. A dohányfüst minden házi kedvencre, és ránk, emberekre nézve is káros lehet, de a madarakat ettől ugyancsak érdemes fokozottan óvni.

A közös vacsora is rejtegethet veszélyforrásokat. A legtöbb állat számára az emberi eledelek egy nagy része káros, veszélyes, esetleg egyenesen mérgező lehet. Emellett a vendégeket is zavarhatja, ha egy kutya könyörög élelemért az asztal végében, míg más ebek hajlamosak lehetnek lerántani a terítéket.

MacskaA sok vendég megterhelő, a véletlenül vagy jó szándékkal az állatok elé kerüli emberi étel pedig mérgező lehet a háziállatoknak (Forrás: pixabay.com / Pia Heusel)

Jobb tehát, ha az állatokat külön lepjük meg valami olyan csemegével, ami kifejezetten az ő igényeiknek megfelelő, és nem vonjuk be a közös családi vacsorába, ahol alkalomadtán akár olyan veszélyes falatok is eléjük „hullhatnának”, mint például a csoki vagy a mazsola.

Tipp: Vásároljunk be az ünnepek előtt!

Mivel a többnapos ünnepek alatt szinte minden zárva tart, előtte gondoljuk végig, mire lesz szüksége az állatainknak. Az elegendő mennyiségű eledel mellett fontosak az olyan eszközök, gyógyszerek, táplálékkiegészítők is, amelyekről biztos, vagy legalábbis elképzelhető, hogy szükség lesz rájuk. Ezzel egyúttal magunknak is sok vesződséget megspórolhatunk, hiszen ha az ünnepek alatt kell még egy-egy adag állatgyógyszer vagy takarmánykiegészítő, netán idő előtt elfogyott az alom, akkor nehezebben találunk olyan helyet, ahol ezt be tudjuk szerezni. Ugyanez igaz a karácsonyt követő szilveszteri időszakra is!Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen