Életmód

A pletyka, mint információ káros vagy előnyös?

A pletyka története egyidős az emberiséggel, már az őskorban is jelen volt valamilyen szinten. Hiszen nagyban hozzájárult az ember történetének evolúciós fejlődéséhez a környezettel való információcsere. Hiszen voltak, akik olyan képességekkel rendelkeztek, amit ma inkább karizmának hívunk, mivel könnyedén befolyásolták az emberek hangulatát, gondolkodását és egyéb viselkedéseit.
Pletyka - 2018. december 17. A pletykát, mint jelenséget, megtaláljuk a munkahelyen, a szűkebb, illetve tágabb baráti vagy ismeretségi körben egyaránt. (Forrás: ispiro.hu)

Ugyanez napjainkban is jelen van minden társadalom életében, sőt szűkebb értelemben, minden egyén életében. Ugyanígy megtaláljuk a munkahelyen, a szűkebb, illetve tágabb baráti vagy ismeretségi körben egyaránt.

Pletyka a munkahelyen

Amelyik vállalat felismerte a pletyka pozitív hatását a munkahelyre és a munkakörnyezetre, azok úgy alakították ki a munkaterületet, hogy ennek következtében az információ szabadon áramolhasson. Sőt, vannak, ahol maguk a főnökök bíztatják a munkavállalóikat, hogy nyíltan mondják el a véleményüket adott dolgokról. Tovább megyünk, akadnak, ahol maguk a főnökök szerveznek a kollégák bevonásával pletyka szeánszokat. Ezek keretében mindenkinek el kell mondania egy adott valakiről a véleményét, mintha nem is lenne jelen. Ezzel hivatottak segíteni a másik munkavégzését, rávilágítanak a „kibeszélt” személy kvalitásaira, előmenetelére, gátjaira, ezzel is segítve mind a jellemfejlődést, mind pedig a cég rugalmasságát.

Mondanunk sem kell, de ez a vállalat az elmúlt 3 évben feltört az élre, így most vezeti a piacot rendesen. Ide sorolhatjuk a közös email rendszeren történő levélváltásokat, amik szintén kedvezően befolyásolják az életet.Ezzel kapcsolatosan persze számos szabályt kellett bevezetni, miszerint egy alkalommal ez 10 perc lehet, magánéleti kérdések, információk átadása kizárt, valamint csak olyan dolgokat említhetnek, amik előre visznek és segítenek jobb munkaerővé válni.

Míg sokan a negatív pletykát ismerik csak, úgy kezdik el felfedezni a pletyka pozitív hatásait is a munkahelyi környezetre nézve. Sok esetben a pletyka milyensége, tartalma egy képet közvetíthet a vezetésről, annak kompetenciáiról. Sokszor az irányított pletyka a túlélés egyetlen eszköze a kezünkben.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a másokról szóló kritika a legtöbb esetben kiküszöbölheti a vállalatokban a nyílt konfrontációt, szelepként működve csökkentheti a feszültséget, megakadályozhatja, hogy az adott kollektíva szétforgácsolódjon. Persze ez csak akkor működik, ha nincs alapvető széthúzás, negativitás, tehát ha erős és biztonságos a céges környezet. Ezeken a helyeken nem használják ki a másik pozícióját és az abból származó előnyöket.Végül pedig, hogy hol pletykálnak? Leggyakrabban a kávé- és ebédszünetekben, ahol lehetőség adódik a személyes és közvetlenebb találkozásra, beszélgetésre.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen