Életmód

Mit tegyünk az intenzív lámpaláz ellen?

Nincs a világon olyan ember, aki ne ismerné a lámpaláz jellegzetes tüneteit, mint az izzadás, gyomorgörcs, hányinger, gombóc a torokban, szapora pulzus és hőhullámok. Ahogy mindenki ismeri, úgy senki nem szereti a fenti tüneteket. De mit tehetünk ellene, ha mégis beköszöntenek a jól ismert érzések?
Mit tegyünk az intenzív lámpaláz ellen? Mit tegyünk az intenzív lámpaláz ellen?(Forrás: drprezi.hu)

Az egész főleg onnan lehet ismerős, hogy általánosban és gimnáziumban már megismerkedhettünk ezekkel a szóbeli felelések alkalmával. A legtöbbször az ember nem is a számonkéréstől fél, hanem attól, hogy egy egész publikum előtt kell megszólalnia. Akiknek a szereplés a vérükben van, ők kevésbé félnek ezektől, de valljuk be, ők vannak kevesebben. Lámpalázból is van jó és rossz. A jó előrevisz és segít, inspirál és pluszt ad, míg a rossz lehúz, lefagyunk tőle és csak a gond van vele. Ennek következménye a vizsgadrukk és a rossz eredmény.

Fontos, hogy már a legelején tisztázzuk, hogy ennek a fajta stressznek több fajtája van, amik közül nem mindegyiket kell kiirtani gyökerestül, bár ezt úgysem tudjuk megtenni. Csökkenteni tudjuk a kóros és hányingerrel járó típusát, de ha igazán jól csináljuk, akkor előhozhatjuk belőle azt a fajta lámpalázat, ami segít a maximumot nyújtani a színpadon.

Az előbbieket jó, ha tudjuk, hogy mindenképp kezelni kell. Azon túl, hogy roppant kellemetlenek a tünetek, az energiaszintünkre is nagyon rossz hatással vannak, mivel úgy érezhetjük utána magunkat, mint egy lemerült Duracell-nyuszi. Nézzük, mik a lehetőségek a stressz kezelésére és a lámpaláz legyőzésére.

Mit tehetünk az ellen, hogy ne jelentkezzen a negatív stressz?

  1. Fontos a maximális felkészültség. Éppen ezért meg kell fogalmaznunk már a legelején az előadásunk mondandóját, majd arra építsük fel a többit. Készítsünk hozzá egy prezentációt, és tanuljuk meg maximálisan az előadás elejét és végét. Ha valaki ezek nélkül áll a színpadra, az azt jelenti, hogy nem tiszteli a hallgatóságát, sem saját magát.
  2. Nem kell mindent betéve tudni, jó lehet a spontaneitás is. Lépjünk ki a komfortzónánkból, ne ijedjünk meg a váratlan helyzetektől, hiszen azok mindig jelen lesznek, nem lehet minden kiszámítható.
  3. Legyen valaki, aki őszintén tud kritizálni, valamit építő jellegű kritikára is képes. Emellett fontos, hogy adjunk a véleményére.
  4. Érkezzünk korábban a helyszínre, így lesz időnk bejárni a helyszínt és mindent megnézhetünk, hogy ne legyen ismeretlen a környezet. Így könnyebb egymásra hangolódnunk a közönséggel.
  5. Az egyik legfontosabb, hogy tanuljunk meg tudatosan lélegezni. Hiszen máshogy kell lélegezni akkor, ha el kell mondanunk egy mondatot jó hangerővel, jó hangszínnel, mint a mindennapokban.

Vannak, amit pedig el kell felejteni egy sikeres előadás előtt:

  • Fontos, hogy ne forgolódjunk álmatlanul és törekedjünk arra, hogy minimum 7 órát aludjunk.
  • Előadás előtt hidratáljunk, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet fogyasszunk és kerüljük az alkoholt. Továbbá elődás előtt ne együnk sokat, inkább fél órával a prezentáció előtt együnk meg egy banánt, hogy a gyomrunk se legyen teljesen üres.
  • Békéljünk meg a csenddel, amit tarthatunk a beszéd közben.Hiszen a hatásszünet szerves része az előadásnak, a közönségnek kell az idő, hogy a mondanivalónkat be tudják fogadni.
  • Ne az legyen a cél, hogy „csak legyek már túl rajta”.

Ha sikerül a lámpalázat az előnyünkre fordítani, akkor nem lesz probléma, óriási siker lesz az előadásunk.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen