Életmód

A karácsonyi étkezések 20 százalékkal növelik a koleszterinszintet

Húsz százalékkal magasabb a dánok koleszterinszintje a karácsony ünnepek után, mint nyáron - mutatták ki új tanulmányukban a Koppenhágai Egyetem kutatói.
Karácsonyi menü A tanulmányba bevont minden tíz koppenhágai lakos közül kilencnek megemelkedett a koleszterinszintje karácsony után. (Forrás: pixabay.com / RitaE)

Az eddig feltételezettnél jóval nagyobb mértékben növelhetik meg a vajas, krémes karácsonyi ételek a koleszterinszintet. A kutatót 25 ezer dán adatai alapján mutatták ki a növekedés mértékét.

"Tanulmányunk jól kimutatta, hogy a karácsonykor elfogyasztott zsíros ételek hatással vannak a koleszterinszintre. Nagyon meglepő, hogy oly sok embernek magas a koleszterinszintje közvetlenül a karácsony után"

- mondta Anne Langsted, az Atherosclerosis című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

A tanulmányba bevont minden tíz koppenhágai lakos közül kilencnek megemelkedett a koleszterinszintje karácsony után.

Azoknak, akiknek általában magas a koleszterinszintje még jobban oda kell figyelniük arra, mit fogyasztanak a karácsonyi ünnepek alatt - figyelmeztetnek a kutatók.

A magas koleszterinszint jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Forrás: MTI



Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen