Életmód

Hosszútávú pozitív hatásai vannak már annak is, ha csak egy hónapig mondunk le az alkoholról

A karácsonyi és szilveszteri időszakban sokan ünnepelnek több-kevesebb itallal, ám mindezek után ugyancsak sokan döntenek úgy, hogy ezt egy „alkoholmentes januárral” folytatják, mintegy ellensúlyozásként. Brit kutatók szerint általánosságban ez akár hosszú távon is hasznos lehet az egészségre nézve.
Alkohol Többféle pozitív hatása is volt az alkoholmentes januárnak (Forrás: pixabay.com / Terri Cnudde)

A Sussexi Egyetem kutatóinak tanulmánya arra mutat rá, hogy már annak is igen pozitív, és akár hosszú távú hatásai lehetnek, ha csak egyetlen hónapig tartózkodunk az alkoholfogyasztástól.

A Dr. Richard de Visser kutató vezette kutatás során megfigyelték, hogy azok az emberek, akik 2018-ban a „száraz január” kezdeményezésben részt vettek, alapvetően alacsonyabb testsúlyról és magasabb energiaszintről számoltak be azután, valamint kevésbé érezték szükségét annak, hogy alkoholt fogyasszanak – még hónapokkal azt követően is, hogy a kezdeményezésre felhagytak egy hónapra az alkoholfogyasztással.

A kutatócsoport három olyan online kérdőív felhasználásával dolgozott, amelyeket az alkoholmentes január kezdeményezésben részt vevők töltöttek ki – összesen 2821 ember, akik közül 1715-en februárban, 816-an pedig 2018 augusztusában is megválaszolták a kérdőív kérdéseit.

Munkájuk során a kutatók megfigyelték, hogy azáltal, hogy egy hónapig tartózkodtak az alkoholtól, az érintettek később könnyebben tudták csökkenteni azon napok számát, amelyen alkoholt fogyasztottak. Ők, mielőtt a januári alkoholmentességbe belevágtak volna, heti jellemzően 4,3 napon fogyasztottak alkoholt, míg a januárt követő hónapokban ezt átlagosan 3,3 napra tudták mérsékelni. Egyúttal valamelyest az elfogyasztott alkohol mennyiségét is sikerült mérsékelniük.

Richard de Visser felhívta a figyelmet más pozitív hatásokra is, így például tízből kilencen pénzt is spóroltak meg, tízből heten jobban aludtak, ötből hárman pedig leadtak testsúlyukból. A szakember egyúttal megjegyezte, az előzőleg említett pozitív hatásokat bizonyos mértékig már azok is tapasztalták, akik nem tudtak egy teljes hónapon át tartózkodni az alkoholfogyasztástól.

Összességében a teljes hónapot teljesítők esetében az alábbi pozitív hatásokra figyeltek fel:

 • 93 százalék mondta, hogy sikerélménye volt a hónap végén;
 • 88 százalék megspórolta a pénzt, amit egyébként alkoholos italra költött volna;
 • 82 százalék tudatosabb lett az alkoholfogyasztási szokásait tekintve;
 • 80 százalék úgy érezte, jobban képes kontrollálni az italozási szokásait;
 • 76 százalék jobban megértette, hogy mikor, s miért érez kísértést az ivásra;
 • 71 százalék megértette, hogy nincs szüksége alkoholra ahhoz, hogy jól érezze magát;
 • 71 százalék jobb alvásminőségről számolt be;
 • 70 százalék tapasztalt jobb általános közérzetet és egészséget;
 • 67 százalék magasabb energiaszintről is említést tett;
 • 58 százalék leadott a testsúlyából;
 • 57 százaléknak javult a koncentrációs készsége;
 • 54 százalék arra figyelt fel, hogy a bőre is egészségesebbé vált.


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen