Életmód

Így készülhet egy igazán omlós, gazdag ízvilágú linzer

Ez a recept hasznos lehet azoknak is, akik még soha nem láttak hozzá linzert sütni, és azoknak nem kevésbé, akik eddig több receptet is kipróbáltak ugyan, de az eredmény valahogyan soha nem az lett, ami az ízlésüknek megfelelt volna.
Linzerek Fontos, hogy csak azután illesszük össze a két felet, hogy a felső részét már külön porcukroztuk, különben természetesen a lekvár is porcukros lenne... (Fotó: Diós Anita)

Noha a linzer klasszikus karácsonyi finomság, alkalomadtán azért természetesen máskor is elkészíthetjük, s a kellemesen mandulás, omlós tésztája, valamint az egész süteménynek karaktert adó gyümölcslekvár miatt alighanem sokak kedvence lesz a vendégségekben, összejöveteleken.

A linzert szinte mindenki ismeri és szereti, de sajnos nem minden esetben a legegyszerűbb ráakadni egy-egy igazán jó receptre, ami pedig elveheti a kedvünket a sütéstől. Az alábbi leírás alapján egy kellemesen omlós, mandulás ízű süti készíthető el, amely frissen és picivel később fogyasztva egyaránt nagyszerű. A hozzávalók nagyjából harminc darabhoz elegendőek.

Hozzávalók:

  • 380 gramm liszt;
  • 140 gramm cukor;
  • 230 gramm szoba-hőmérsékletű vaj, lehetőleg kis kockákra vágva (nem sózott!);
  • 100 gramm darált mandula, illetve mandulaliszt;
  • 2 közepes tojás;
  • 1 teáskanál vaníliaaroma vagy vaníliakivonat;
  • 1 teáskanál sütőpor;
  • Fél teáskanál só;
  • Porcukor a sütik hintéséhez.

LinzerekHa valamilyen különleges alkalomra készítjük a linzert, egy érdekes, szokatlanabb kiszúróforma sokat dobhat a megjelenésén! (Forrás: pixabay.com / lstrassman)

Elkészítés:

  1. Keverjük össze egy közepes tálban a lisztet, sót és sütőport.
  2. Egy másik tálban robotgéppel keverjük habosra a vajat és a cukrot, majd adjuk hozzá a tojásokat (lehetőleg egyenként), és dolgozzuk el ezekkel együtt is. Ebbe a masszába kerül még a vaníliaaroma (vagy kivonat), illetve utolsóként a darált mandula, amelyeket azonban már elég spatulával, fakanállal elkeverni.
  3. Ezután keverjük össze a két tál tartalmát, és dolgozzuk egybe a tésztát. Mihelyst egy nagy gömböt kaptunk, azt válasszuk ketté, és formázzunk a két tésztaadagból laposabb, tojásdad gombócokat.
  4. Csomagoljuk fóliába a két adag tésztát, majd pedig tegyük legalább két órára hűtőbe őket.
  5. Ha letelt a két óra, melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki kettő-három nagyobb tepsit sütőpapírral.
  6. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tészta egyik adagját kb. 3 milliméter vastagságúra, majd linzer-kiszúró segítségével szaggassuk ki azokat a részeket, amik alulra kerülnek majd. A megmaradó tésztát gyúrjuk egybe, nyújtsuk ki, majd szaggassunk újabb adagokat – egészen addig, amíg maradt tészta szaggatások után.
  7. Az előbbit ismételjük meg a másik adag tésztával is, de itt a linzer tetejéhez való formát használjunk.
  8. Süssük a linzereket átlagosan 10 percig, amíg a sütik széle szép halvány aranybarna lesz. Meglehet, hogy a felső részeknek nagyjából egy perccel kevesebb sütés is elég.
  9. Ha megsültek, hagyjuk a sütiket 1-2 percig a tepsin hűlni, majd rácsra helyezve őket várjuk meg, amíg teljesen lehűlnek.
  10. Mielőtt még összeállítanánk a sütiket, a felső részeket hintsük porcukorral. (Erre azért van szükség, mert ha összeállítás után porcukroznánk, a lekvár is olyan lenne…)
  11. Ha mindezzel megvagyunk, már csak össze kell állítanunk a sütik tetejét és alját úgy, hogy fél-egy teáskanál málnalekvárt vagy bármilyen más, ízlésünknek megfelelő gyümölcslekvárt kanalazunk a két sütiréteg közé.
  12. Tálalás előtt jó, ha legalább néhány órát hagyjuk őket állni, de természetesen frissen is ízletesek.

Jó étvágyat kívánunk!



Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen