Életmód

Nagyobb hatással lehetnek a közösségi oldalak felhasználóira a negatív, mint a pozitív visszajelzések

A közösségi oldalak fiatal felhasználói ugyan a pozitív reakciók hatására nem érzik magukat közelebb a többi emberhez, viszont a negatív élmények és reakciók hatására nagyobb eséllyel gyötri őket magányosságérzet – derült ki a Pittsburghi Egyetem kutatásából, amely az American Journal of Health Promotion nevű lapban jelent meg.
Közösségi oldalak Nagyobb hatással lehetnek a közösségi oldalak felhasználóira a negatív, mint a pozitív visszajelzések (Forrás: pixabay.com / Thomas Ulrich)

Az újabb kutatás előzménye egy olyan 2017-es tanulmány, amely szerint a közösségi oldalak nagyobb fokú használata növelheti a magányosságérzetet.

Brian Primack, a tanulmány vezető szerzője szerint a közösségi oldalak ugyan látszólag összekötik az embereket, ám megfigyeléseik szerint az ilyen oldalak használata összefüggésbe hozható a magányossággal, s ez utóbbi – vagyis a szociális elszigeteltség érzése – növelheti különböző egészségi problémák és a depresszió kockázatát is.

„Mivel a közösségi média ilyen hangsúlyos, különösen fontos, hogy jobban megértsük, miért történik ez, és hogyan segíthetnénk az embereknek eligazodni a közösségi médiában anélkül, hogy a negatív következményeket átélnék”

– tette hozzá a kutató.

A felmérés során összesen 1178 diákot figyeltek, akik életkora 18 és 30 év között alakult. Elsősorban arra irányult a kutatók figyelme, hogy a fiatalok miként használják a közösségi oldalakat, mennyire voltak pozitívak vagy negatívak az érzéseik, s mennyire érezték magukat magányosnak.

A kutatók megfigyelése szerint a negatív élmények minden 10 százalékos növekedése nyomán mintegy 13 százalékkal emelkedett a magányosságérzet mértéke, ugyanakkor a pozitív élmények 10 százalékos növekedésének statisztikailag jelentős hatása nem mutatkozott a magányosságérzet csökkenését illetően.

Az egyelőre továbbra sem ismert, hogy vajon arról van-e szó, hogy az eleve magányos emberek hajlamosabbak lehetnek-e „vonzani” vagy valamilyen módon valószínűbbé tenni a negatív reakciókat, vagy pedig valóban arról van szó, hogy a negatív élmények maguk növelik az érintettek magányát.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen