Életmód

Már az is csökkentheti a stresszt, ha valaki a párjára gondol

Amikor valaki egészséges párkapcsolatban él, és hirtelenjében problémákkal találja szemben magát, egy friss kutatás szerint már azzal csökkentheti az általa megélt stressz szintjét, ha a párjára gondol. Noha korábbi kutatások alkalmával is megfigyelték, hogy a partner jelenléte csökkentheti a megélt fájdalom vagy stressz szintjét, az újabb tanulmány azért is érdekes, mert itt még csak jelen sem volt az érintettek párja.
Párkapcsolat A jól működő párkapcsolat segíthet a stressz kezelésében (Forrás: pixabay.com / Free-Photos)

Az Arizonai Egyetem kutatói által nemrégiben készített tanulmány a Psychophysiology nevű lapban jelent meg. A kutatás során összesen 102, tartós párkapcsolatban élő embert figyeltek meg, akiket stresszkeltő helyzetekben vizsgáltak.

Az önkénteseknek az egyik feladat során 3,3-4,4 Celsius-fokos vízbe kellett tenniük a kezüket, miközben a kutatók az általuk tapasztalt stressz szintjét a vérnyomásuk és a pulzusuk ellenőrzésével mérték a kísérlet elején és végén.

A kutatók csoportokra osztották a résztvevőket, s így az egyik csoportban lévők mellett ott lehetett – csendben üldögélve – a párja, a másik csoportban lévőknek azt a feladatot adták, képzeljék el, ahogyan a párjuk támogatja őket a stresszes helyzetben, míg a harmadik csoport tagjainak az aznapi eseményekről kellett elmélkedniük.

A harmadik csoporthoz képest egyaránt alacsonyabb volt azoknak az egyéneknek a vérnyomása, akikkel ott volt a párjuk, vagy akik csak rá gondoltak. A pulzusban ugyanakkor nem mutatkozott jelentős eltérés egyik csoportnál sem.

A tanulmány vezető szerzője, Kyle Bourassa a megfigyeléseikkel kapcsolatosan elmondta, hogy a párkapcsolatnak talán támogató hatása lehet az emberek egészségére azáltal, hogy segít nekik megküzdeni a stresszel, és így csökkenti a nap folyamán a szív- és érrendszeri reakciókat, amelyeket a stresszes élethelyzetek válthatnak ki. Ráadásul úgy tűnik, hogy már annak is éppen olyan jó hatásai vannak, ha valaki a párjára gondol, mintha az illető valóban ott is lenne vele.

A kutatók ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy ezúttal nagyon szűk korosztályt figyeltek csak meg – nevezetesen egyetemistákat –, s a jövőben vizsgálnák azt is, hogy más korosztályok esetében is hasonló eredményekre jutnának-e.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen