Életmód

Már a kis intenzitású fizikai tevékenység is védhet a demencia ellen

Egy friss kutatás szerint már a kis intenzitású fizikai tevékenységek rendszeres végzése is segíthet a demencia kockázatának csökkentésében.
Idős nő A ház körüli teendők és más kisebb testmozgást igénylő feladatok is védő hatást nyújthatnak a demencia ellen (Forrás: pixabay.com / Gerd Altmann)

Egy, a Neurology nevű lapban nemrégiben megjelent tanulmány szerint bármiféle fizikai tevékenység, így már akár az egyszerűbb ház körüli munkák végzése is némi védő hatást nyújthat időskorban a demencia ellen.

A kutatók összesen 454 idős embert vontak a vizsgálatokba, akik közül 191 személy demenciában szenvedett. Valamennyien beleegyezésüket adták abba, hogy agyukat egészségügyi kutatás céljára használhatják fel haláluk esetén, s emellett két évtizeden át minden évben valamennyi ember teljes fizikai kivizsgáláson esett át, és a gondolkozási és emlékezőképességüket is mérték egy teszttel.

A tudósok minden önkéntesnek adtak egy gyorsulásmérőt, amelyet a csuklójukon kellett hordaniuk. Ezáltal nyomon követhették, hogy mikor végeznek valamiféle fizikai aktivitást igénylő feladatot az idősek. A kutatók hét napnyi adatot elemezve meghatározták, hogy az egyes személyek átlagosan napi 160 ezer egységnyi mozgást végeztek.

Megfigyelhető volt azonban, hogy a demenciában szenvedőknél napi 130 ezer egység volt az átlagos, míg a demenciával nem küzdőknél ennél magasabb, 180 ezer egység volt a jellemző. A kutatók ennek alapján úgy vélik, hogy a több, napi rendszerességű mozgás összefüggésbe hozható a jobb memóriával és gondolkozási képességekkel. Emellett a jobb motoros készségek a megfigyelés szerint összefüggést mutattak a jobb memóriával és gondolkozási képességekkel.

A fentieken túl megfigyelhető volt, hogy a fizikai aktivitás növekedésével együtt szabvány eltérésenként 31 százalékkal csökkent a demencia kockázata, s a motoros készségek növekedésével együtt pedig 55 százalékkal alakult ki kisebb eséllyel a demencia.

Az önkéntesek halálát követően mindegyikük agyát is vizsgálták, s még ennek eredményét követően is megmaradt az összefüggés a fizikai aktivitás, illetve a motoros készségek és a demencia alacsonyabb kockázata között.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen