Életmód

Rosszabbul alszanak a gyerekek, ha a sötétben túl sokat figyelik a kijelzőket

Azok a tizenéves kor előtt álló gyermekek, akik a mobiljuk kijelzőjét vagy a televíziót a lefekvés előtt a sötétben nézik, nagyobb eséllyel alszanak rosszul, mint azok, akik lámpafényben nézik a készülékeket, vagy éppenséggel nem is tévéznek, mobiloznak lefekvés előtt.
Gyerek tablettel Rosszabbul alszanak a gyerekek, ha a sötétben túl sokat figyelik a kijelzőket (Forrás: pixabay.com / Gemma Moll)

A több egyetem és egy svájci egészségügyi intézet kutatóinak bevonásával készült tanulmány az első, amely a szoba megvilágításának figyelembe vételével elemzi a tizenéves kor előtt álló korosztály alvásminőségének esetleges változásait a mobiltelefonok és tévékészülékek által kibocsátott fények hatására.

A megfigyelés szerint a mobilok, tabletek és laptopok éjszakai használata rosszabb alvásminőséggel, nem elegendő alvással és rosszabb megélt életminőséggel volt összefüggésbe hozható. A nem elegendő alvás korábbi tanulmányok szerint rontja a szervezet immunválaszait, valamint depresszióhoz, szorongáshoz, s adott esetben elhízáshoz is vezethet a gyermekek és tizenévesek esetében.

Összesen 6616, tizenegy-tizenkét éves gyermek adatait vizsgálták, akiknek több mint 70 százaléka saját bevallása szerint legalább egy kijelzős készüléket rendszeresen használt a lefekvést megelőző egy órában. A gyerekeknek be kellett számolniuk arról, hogy sötét vagy megvilágított szobában használták-e a készülékeket, valamint arról is, hogy hétvégéken és hétköznapokon mikor térnek aludni, s mikor ébrednek.

Az eredmények szerint azok a gyerekek, akik megvilágított szobában használták a tévét vagy a mobiltelefont, 31 százalékkal nagyobb eséllyel aludtak kevesebbet azoknál, akik nem néztek semmilyen kijelzőt az alvást megelőző egy órában. Abban az esetben pedig, amikor sötét szobában nézték a képernyőt a gyerekek, a kevesebb alvás kockázata 147 százalékosra nőtt.

A világon a fiatalok mintegy 90 százaléka nem alszik 9-11 órát éjjelente, ami pedig az ajánlott alvásmennyiség volna, s ezt gyakorta annak róják fel, hogy a gyerekek túl sokat figyelik a kijelzőket. Csak az Egyesült Királyságban a becslések szerint a 12-15 évesek mintegy 98 százaléka rendszeresen néz tévét otthon, és több mint 90 százalékuk használ mobilt.

Korábbi tanulmányok rámutattak arra, hogy a megfelelő alvásminőség és alváshossz rendkívül fontos ahhoz, hogy a gyerekek fizikai és mentális fejlődése egészséges maradhasson, s az alvás kulcsfontosságú szerepet játszik a kognitív folyamatokban, miközben annak hiánya közvetlenül összefüggésbe hozható a rosszabb iskolai teljesítménnyel.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen