hirdetés
Gazdaság

Betiltásra kerülhet a lignit itthoni értékesítése

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Sallai R. Benedeknek, az LMP-s országgyűlési képviselőjének adott írásos válasza alapján jövőre elfogadásra kerülhet egy olyan rendelet, ami itthon megközelítőleg 100 ezer család életét befolyásolhatja.
lignit Lignitbányászat Visontán (Forrás: Energiaoldal.hu)
hirdetés

A lignit a legfiatalabb, még erősen fás szerkezetű szén. Nagy nedvesség- és hamutartalma miatt fűtőértéke kifejezetten alacsony, viszont előnye, hogy nagy mennyiségben található a nem túl vastag takarórétegek alatt, ezért külfejtéssel viszonylag egyszerűen kitermelhető. Rossz tüzeléstechnikai tulajdonságai miatt elsősorban erőművekben lehet gazdaságosan elégetni.

Magyarország rendelkezik kitermelhető lignittel, ám most ennek a hazai értékesítését szűntetné be a kormány. Az ezzel kapcsolatos kormányrendelet szakmai tervezete már elkészült, a minisztériumi belső egyeztetése hamarosan lezárul, a közigazgatási egyeztetés pedig várhatóan jövő év elején startolhat el. Annak érdekében, hogy a lakosság, az intézmények és a tüzelőanyag-kereskedők is felkészülhessenek a változásokra, az előírások végrehajtása csak a hatályba lépést másfél évet követően lenne kötelező.

Az intézkedésre azért van szükség, mert a feketeszénnél jóval alacsonyabb fűtőértékű és magasabb kéntartalmú barnaszén és lignit fűtési tüzeléséből származó szennyezőanyagok jelentősen rontják a levegő minőségét, ezáltal pedig veszélyeztetik a lakosság egészségét. Az érintett területeken a szálló por koncentrációja, a légszennyezettség meghaladja az egészségügyi határértékeket. A minisztérium ezért úgy látja, hogy egyszerűbb a tüzelőanyagok kereskedelmének szabályozása, mint a nem engedélyköteles tüzelőberendezéseké. A törvényhozók azzal is tisztában vannak, hogy a korlátozás 100 ezer olyan családot érintene, akik az ország lakosságának alsó jövedelmi harmadában helyezkedik el, így a szabályozás miatt megduplázódó fűtési költségek kompenzáció nélkül komoly terhet jelentenének számukra. Ennek a problémának a megoldására még nem született megoldás.

Arra a kérdésre sincs még válasz, hogy a jogszabály a Mátrai Erőmű működését - ami főleg lignit égetésével üzemel - mennyiben befolyásolná, ha már a környezetvédelmi szempontok az elsődlegesek. Ehhez kapcsolódóan pedig felmerülhet az a kérdés is, hogy az ezt kiteremelő bányák bezárnak-e vagy sem.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
150 ezer forint felett illetékköteles az ajándék

150 ezer forint felett illetékköteles az ajándék


ILLETÉK,     AJÁNDÉKOZÁS,     ADÓ

hirdetés
Új védjegy garantálja a magyar hal minőségét

Új védjegy garantálja a magyar hal minőségét


HAL,     MEZŐGAZDASÁG,     FM

Jövőre több pozitív változás lesz a cafeteriában

Jövőre több pozitív változás lesz a cafeteriábanhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen