Gazdaság

Betiltásra kerülhet a lignit itthoni értékesítése

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Sallai R. Benedeknek, az LMP-s országgyűlési képviselőjének adott írásos válasza alapján jövőre elfogadásra kerülhet egy olyan rendelet, ami itthon megközelítőleg 100 ezer család életét befolyásolhatja.
lignit Lignitbányászat Visontán (Forrás: Energiaoldal.hu)

A lignit a legfiatalabb, még erősen fás szerkezetű szén. Nagy nedvesség- és hamutartalma miatt fűtőértéke kifejezetten alacsony, viszont előnye, hogy nagy mennyiségben található a nem túl vastag takarórétegek alatt, ezért külfejtéssel viszonylag egyszerűen kitermelhető. Rossz tüzeléstechnikai tulajdonságai miatt elsősorban erőművekben lehet gazdaságosan elégetni.

Magyarország rendelkezik kitermelhető lignittel, ám most ennek a hazai értékesítését szűntetné be a kormány. Az ezzel kapcsolatos kormányrendelet szakmai tervezete már elkészült, a minisztériumi belső egyeztetése hamarosan lezárul, a közigazgatási egyeztetés pedig várhatóan jövő év elején startolhat el. Annak érdekében, hogy a lakosság, az intézmények és a tüzelőanyag-kereskedők is felkészülhessenek a változásokra, az előírások végrehajtása csak a hatályba lépést másfél évet követően lenne kötelező.

Az intézkedésre azért van szükség, mert a feketeszénnél jóval alacsonyabb fűtőértékű és magasabb kéntartalmú barnaszén és lignit fűtési tüzeléséből származó szennyezőanyagok jelentősen rontják a levegő minőségét, ezáltal pedig veszélyeztetik a lakosság egészségét. Az érintett területeken a szálló por koncentrációja, a légszennyezettség meghaladja az egészségügyi határértékeket. A minisztérium ezért úgy látja, hogy egyszerűbb a tüzelőanyagok kereskedelmének szabályozása, mint a nem engedélyköteles tüzelőberendezéseké. A törvényhozók azzal is tisztában vannak, hogy a korlátozás 100 ezer olyan családot érintene, akik az ország lakosságának alsó jövedelmi harmadában helyezkedik el, így a szabályozás miatt megduplázódó fűtési költségek kompenzáció nélkül komoly terhet jelentenének számukra. Ennek a problémának a megoldására még nem született megoldás.

Arra a kérdésre sincs még válasz, hogy a jogszabály a Mátrai Erőmű működését - ami főleg lignit égetésével üzemel - mennyiben befolyásolná, ha már a környezetvédelmi szempontok az elsődlegesek. Ehhez kapcsolódóan pedig felmerülhet az a kérdés is, hogy az ezt kiteremelő bányák bezárnak-e vagy sem.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Egyéves a Mol Limo

Egyéves a Mol LimoSztrájkhelyzet van a Tescónál

Sztrájkhelyzet van a Tescónál


TESCO,     ÁRUHÁZLÁNC,     SZTRÁJK

Ismét emelkedett a gázolaj ára

Ismét emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     MOL,     ÜZEMANYAG

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen