Gazdaság

Népszerűbbek lettek a hazai szállodák

A korábbi évhez viszonyítva 2015 első tíz hónapjában a hazai szállodák bruttó forgalma 11,4 százalékkal haladta meg a tavaly mért adatot, míg a bruttó szobaár-bevétel 10,4 százalékos növekedést mutatott. Előbbi értéke 280 milliárd forintra, míg utóbbié 164 milliárd forintra nőtt – derült ki az MTI által idézett Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének legfrissebb elemzéséből.
Budapesti hotel A fővárosi szállodák forgalma kiemelkedő volt (Forrás: buddhabarhotelbudapest.com)

Míg az idei év első tíz hónapjában a magyarországi szállodák belföldi vendégéjszakáinak száma mintegy 7,1 százalékos növekedést mutatott, a külföldieké újabb 4,7 százalékkal nőtt a tavalyi értékekhez képest. A hazai hotelek kihasználtsága is javult, 2,7 százalékponttal 55,4 százalékra. Budapesten legnagyobb mértékben (7,6 százalék) a külföldi, kisebb mértékben (2,1 százalék) azonban a belföldi vendégéjszakák száma is nőtt – a szobafoglaltság mértéke itt 4,8 százalékpontos növekedéssel 71,2 százalékos lett.

Az országos teljesítményeket a fővárosi hotelek húzták, ahol január-októberben a szállodák összes bruttó forgalma 15,0 százalékkal 137 milliárd forintra emelkedett, a szobaár-bevétel pedig 17,2 százalékos javulással 87,8 milliárd forint lett. Az összes szállodai vendégéjszaka mintegy 40,7 százaléka realizálódott a budapesti hotelekben október végéig, míg a külföldi vendégéjszakák 66,6 százaléka, a belföldieké 8,8 százaléka kötődött ide az adott időszakban. Mindezen túl az összes szállodai árbevétel 49 százaléka, a szobaár-bevétel 53,6 százaléka, továbbá a szobaszám 34,4 százaléka volt Budapesten.

A balatoni régióban a jelentés szerint – főleg a hévízi hotelok az orosz és ukrán turisták által való „mellőzöttsége” miatt – az utóbbi évben a korábbi értékekhez képest 8,4 százalékkal maradt el az év első tíz hónapban. Amennyiben a Hévízhez kapcsolódó szállásokat figyelmen kívül hagyjuk, a balatoni régió szintén némi csökkenést (1,3 százalék) mutatott a külföldi vendégéjszakák mennyiségét tekintve, a belföldi vendégek látogatásai ugyanakkor 0,1 százalékos növekedést mutattak.

Az Európai Unió területéről 4,9 százalékkal, míg az európai országokból 2,2 százalékkal, Ázsiából pedig 18,9 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. Az ázsiai országok közül Kínából 42,7 százalékos, Dél-Koreából 13,1 százalék növekedés volt megfigyelhető, ezzel együtt az összes ázsiai vendégéjszaka 20,6 százaléka kínai, 12,2 százaléka dél-koreai vendégekhez kötődik, további 25,3 százalékot pedig izraeli vendégek töltöttek el a hazai hotelekben. Októberig a legnagyobb beutazó piacokról jelentős volt a növekedés Nagy-Britanniából (19,9 százalék), az Egyesült Államokból (14,8 százalék) Olaszországból (8,8 százalék), Csehországból (7,9százalék), Franciaországból (8 százalék), és Lengyelországból (5,4 százalék).

A belföldi kereslet szempontjából kiemelkedő fontosságú SZÉP-kártya forgalom a magyarországi szállodákban az év első tíz hónapjában 13,1 milliárd forint volt, ami a tavalyinál 5,1 százalékkal magasabb érték, egyben ez az összeg a magyarországi hotelek belföldi 56,2 milliárd forintos szállásdíj-bevételének 23,3 százalékát tette ki.

2015 első tíz hónapjában tizennégy szálloda nyílt meg vidéken, méghozzá Orosházán, Algyőn, Mádon, Székesfehérváron, Szerencsen, Mórahalmon, Szombathelyen, Balatonfüreden, Mezőtúron, Balástyán, Mándokon, Szegeden és Pécsett, eközben pedig a fővárosban négy új szálloda nyílt. Az év későbbi hónapjaiban vidéken újabb három hotel is átadásra került.

Forrás: MTI / Élőben.huHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Egyéves a Mol Limo

Egyéves a Mol LimoSztrájkhelyzet van a Tescónál

Sztrájkhelyzet van a Tescónál


TESCO,     ÁRUHÁZLÁNC,     SZTRÁJK

Ismét emelkedett a gázolaj ára

Ismét emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     MOL,     ÜZEMANYAG

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen