Gazdaság

Jól jártak a húsüzemek

A húsüzemeknek jelentős az okuk a bizakodásra, a vágóhidak és a készítmények gyártói azonban egyelőre kevésbé látják hasznát a sertés tőkehús általános forgalmi adójának csökkentésének – számolt be róla a Világgazdaság.
Húsfeldolgozás A kép illusztráció (Forrás: wisegeek.org)

A Világgazdaság hétfői cikke kitért rá, hogy az áfacsökkentést követően a sertéshús ára már az első napokban jól látható volt, a nagyobb kereskedelmi láncok január első napjától meghirdették, hogy az általános forgalmi adó csökkenésével a fogyasztók is olcsóbban juthatnak egyes sertés termékekhez.

A hazai húsipar reményei szerint a 27-ről 5 százalékra csökkent áfa a sertés tőkehús esetében az ágazat fehéredését vonja maga után, amivel párhuzamosan jó esély van a fogyasztás növekedésére is. A cikk szerzői szerint egyelőre nem áll fenn annak a veszélye sem, hogy a bolti árak csökkenése a kereskedőket negatív árspirálba hajtja a beszállítókkal való tárgyalások alkalmával.

A Világgazdaságnak nyilatkozó Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke egyben elmondta, jelenleg a Hússzövetség nem tud olyan esetről, amikor az áfacsökkentést a kereskedelem a beszerzési ár még mélyebbre nyomására használta volna fel. Szerinte ráadásul ez azért sem volna előnyös, mert igen alacsonyan mozognak élősertés-felvásárlási árak és ennek nyomán a tőkehús átadási árak is.

Az intézkedés nagy lendületet adhat az ágazat fehéredésének annak ellenére, hogy a húskészítmények és különböző belsőségek továbbra is 27 százalékos áfával terheltek, Éder Tamás szerint ugyanis nem valószínű, hogy utóbbiakkal való kereskedelemre a csalók tömegesen áttérnének. Az áfaelkerülésre játszó szereplők ráadásul a Hússzövetség elnöke szerint gyakran nem rendelkeznek a készítménygyártáshoz szükséges eszközökkel, szaktudásuk ezek elkészítéséhez hiányos, a feldolgozott termékek pedig nem olyan gyorsan forgó áruk, mint a tőkehús.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Egyéves a Mol Limo

Egyéves a Mol LimoSztrájkhelyzet van a Tescónál

Sztrájkhelyzet van a Tescónál


TESCO,     ÁRUHÁZLÁNC,     SZTRÁJK

Ismét emelkedett a gázolaj ára

Ismét emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     MOL,     ÜZEMANYAG

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen