hirdetés
Gazdaság

Jól jártak a húsüzemek

A húsüzemeknek jelentős az okuk a bizakodásra, a vágóhidak és a készítmények gyártói azonban egyelőre kevésbé látják hasznát a sertés tőkehús általános forgalmi adójának csökkentésének – számolt be róla a Világgazdaság.
Húsfeldolgozás A kép illusztráció (Forrás: wisegeek.org)
hirdetés

A Világgazdaság hétfői cikke kitért rá, hogy az áfacsökkentést követően a sertéshús ára már az első napokban jól látható volt, a nagyobb kereskedelmi láncok január első napjától meghirdették, hogy az általános forgalmi adó csökkenésével a fogyasztók is olcsóbban juthatnak egyes sertés termékekhez.

A hazai húsipar reményei szerint a 27-ről 5 százalékra csökkent áfa a sertés tőkehús esetében az ágazat fehéredését vonja maga után, amivel párhuzamosan jó esély van a fogyasztás növekedésére is. A cikk szerzői szerint egyelőre nem áll fenn annak a veszélye sem, hogy a bolti árak csökkenése a kereskedőket negatív árspirálba hajtja a beszállítókkal való tárgyalások alkalmával.

A Világgazdaságnak nyilatkozó Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke egyben elmondta, jelenleg a Hússzövetség nem tud olyan esetről, amikor az áfacsökkentést a kereskedelem a beszerzési ár még mélyebbre nyomására használta volna fel. Szerinte ráadásul ez azért sem volna előnyös, mert igen alacsonyan mozognak élősertés-felvásárlási árak és ennek nyomán a tőkehús átadási árak is.

Az intézkedés nagy lendületet adhat az ágazat fehéredésének annak ellenére, hogy a húskészítmények és különböző belsőségek továbbra is 27 százalékos áfával terheltek, Éder Tamás szerint ugyanis nem valószínű, hogy utóbbiakkal való kereskedelemre a csalók tömegesen áttérnének. Az áfaelkerülésre játszó szereplők ráadásul a Hússzövetség elnöke szerint gyakran nem rendelkeznek a készítménygyártáshoz szükséges eszközökkel, szaktudásuk ezek elkészítéséhez hiányos, a feldolgozott termékek pedig nem olyan gyorsan forgó áruk, mint a tőkehús.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Negyvenmilliárd forint vállalkozóvá válás támogatására

Negyvenmilliárd forint vállalkozóvá válás támogatásáraCsökkent az üzemanyagok ára

Csökkent az üzemanyagok ára


ÜZEMANYAG,     GÁZOLAJ,     BENZIN

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen