hirdetés
Gazdaság

Az 5%-os áfakulcs a sertés nem minden részére érvényes

Természetesen az adócsökkentés sem olyan egyszerű Magyarországon, mint ahogyan azt remélhetnénk. Velő, hurka nem, lapocka, oldalas igen. Ábrával (!) segít a NAV.
sertés ábra Az adóhivatal segítsége a tájékozódáshoz (Forrás: NAV)
hirdetés

A Nemzeti Adó-, és Vámhivatal (NAV) honlapján megjelent egy részletes tájékoztató arról, hogy milyen sertéstermékek tartoznak az 5 százalékos áfa hatálya alá januártól.

A fenti ábra szöveges, részletekbe menő verziója, hogy mely termékek tartóznak az 5% alá:

1. Egész vagy félsertés: a levágott egész házi sertést jelenti, amelyet kivéreztettek és kizsigereltek és amelyről a szőrt és a körmöket eltávolították. A félsertést az egészből nyerik úgy, hogy kettéválasztják az összes nyaki-, háti-, ágyéki- és keresztcsigolyákat, a szegycsontot és az ülő-fancsontot az összeköttetés középvonalán keresztül. Az egész és félsertések értékesíthetőek fejjel, lábakkal, szalonnával, vesékkel, farokkal vagy rekeszizommal együtt vagy azok nélkül. A félsertések értékesíthetőek a gerincvelővel, az aggyal vagy a nyelvvel együtt vagy azok nélkül. Kocák vágott teste és félteste értékesíthető csecsekkel (tejmirigyekkel) vagy azok nélkül.

2. Comb: a félsertés hátulsó (farki) részét jelenti, amely tartalmazza a csontokat, értékesíthető körömmel, csülökkel, szalonnabőrrel vagy fedőszalonnával együtt vagy azok nélkül. A combot (lábat) a félsertés többi részéről leválasztják, legfeljebb az utolsó ágyéki csigolyát tartalmazhatja.

3. Elülső részek: a félsertés elülső (feji) részét jelenti, fej nélkül, amely tartalmazza a csontokat és értékesíthető a körömmel, a csülökkel, a szalonnabőrrel és a fedőszalonnával együtt vagy azok nélkül. Az elülső részt a félsertés többi részéről leválasztják, legfeljebb az 5. háti csigolyát tartalmazhatja. Az elülső rész felső (háti) része, amely tartalmazhatja a lapockacsontot és az ahhoz csatlakozó izmokat (nyakhús frissen vagy fejhús sózva) a karaj részének tekintendő, amennyiben leválasztják az elülső rész alsó (hasi) részéről, pontosan a gerincoszlop alatt elvágva.

4. Lapocka: az elülső rész alsó részét jelenti, amely tartalmazhatja a lapockacsontot és a rátapadó izmokat, tartalmazza a csontokat és értékesíthető körmökkel, csülökkel, szalonnabőrrel vagy fedőszalonnával együtt vagy azok nélkül. Amennyiben a lapockacsontot és a rátapadó izmokat a lapockától elválasztva értékesítik, azokat a lapocka részeként kell besorolni.

5. Tarja és karaj: a félsertés felső részét jelenti, amely az első nyakcsigolyától a farok csigolyákig terjed, tartalmazza a csontokat, értékesíthető a szűzpecsenyével, a lapockacsonttal, a szalonnabőrrel és a fedőszalonnával együtt vagy azok nélkül. A karajt a félsertés alsó részétől el kell különíteni, pontosan a gerincoszlop menti vágással.

6. Oldalas és dagadó: a félsertés alsó részét jelenti, amely a comb és a lapocka között helyezkedik el, csontokkal együtt vagy kicsontozva, de a szalonnabőrrel és a fedőszalonnával együtt.

7. Fej: a sertés feje vagy fél feje, aggyal, tokával, nyelvvel vagy ezek részeivel együtt vagy ezek nélkül. A pofák, az orrkorongok, a fülek, a fejhús – különösen a fej hátulsórészén található – a fej részének tekintendő.

Minden más (vágási melléktermékek, kolbász, töpörtyű, belsőségek stb.) marad 27 százalékos áfakulcson.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen