Gazdaság

Az 5%-os áfakulcs a sertés nem minden részére érvényes

Természetesen az adócsökkentés sem olyan egyszerű Magyarországon, mint ahogyan azt remélhetnénk. Velő, hurka nem, lapocka, oldalas igen. Ábrával (!) segít a NAV.
sertés ábra Az adóhivatal segítsége a tájékozódáshoz (Forrás: NAV)

A Nemzeti Adó-, és Vámhivatal (NAV) honlapján megjelent egy részletes tájékoztató arról, hogy milyen sertéstermékek tartoznak az 5 százalékos áfa hatálya alá januártól.

A fenti ábra szöveges, részletekbe menő verziója, hogy mely termékek tartóznak az 5% alá:

1. Egész vagy félsertés: a levágott egész házi sertést jelenti, amelyet kivéreztettek és kizsigereltek és amelyről a szőrt és a körmöket eltávolították. A félsertést az egészből nyerik úgy, hogy kettéválasztják az összes nyaki-, háti-, ágyéki- és keresztcsigolyákat, a szegycsontot és az ülő-fancsontot az összeköttetés középvonalán keresztül. Az egész és félsertések értékesíthetőek fejjel, lábakkal, szalonnával, vesékkel, farokkal vagy rekeszizommal együtt vagy azok nélkül. A félsertések értékesíthetőek a gerincvelővel, az aggyal vagy a nyelvvel együtt vagy azok nélkül. Kocák vágott teste és félteste értékesíthető csecsekkel (tejmirigyekkel) vagy azok nélkül.

2. Comb: a félsertés hátulsó (farki) részét jelenti, amely tartalmazza a csontokat, értékesíthető körömmel, csülökkel, szalonnabőrrel vagy fedőszalonnával együtt vagy azok nélkül. A combot (lábat) a félsertés többi részéről leválasztják, legfeljebb az utolsó ágyéki csigolyát tartalmazhatja.

3. Elülső részek: a félsertés elülső (feji) részét jelenti, fej nélkül, amely tartalmazza a csontokat és értékesíthető a körömmel, a csülökkel, a szalonnabőrrel és a fedőszalonnával együtt vagy azok nélkül. Az elülső részt a félsertés többi részéről leválasztják, legfeljebb az 5. háti csigolyát tartalmazhatja. Az elülső rész felső (háti) része, amely tartalmazhatja a lapockacsontot és az ahhoz csatlakozó izmokat (nyakhús frissen vagy fejhús sózva) a karaj részének tekintendő, amennyiben leválasztják az elülső rész alsó (hasi) részéről, pontosan a gerincoszlop alatt elvágva.

4. Lapocka: az elülső rész alsó részét jelenti, amely tartalmazhatja a lapockacsontot és a rátapadó izmokat, tartalmazza a csontokat és értékesíthető körmökkel, csülökkel, szalonnabőrrel vagy fedőszalonnával együtt vagy azok nélkül. Amennyiben a lapockacsontot és a rátapadó izmokat a lapockától elválasztva értékesítik, azokat a lapocka részeként kell besorolni.

5. Tarja és karaj: a félsertés felső részét jelenti, amely az első nyakcsigolyától a farok csigolyákig terjed, tartalmazza a csontokat, értékesíthető a szűzpecsenyével, a lapockacsonttal, a szalonnabőrrel és a fedőszalonnával együtt vagy azok nélkül. A karajt a félsertés alsó részétől el kell különíteni, pontosan a gerincoszlop menti vágással.

6. Oldalas és dagadó: a félsertés alsó részét jelenti, amely a comb és a lapocka között helyezkedik el, csontokkal együtt vagy kicsontozva, de a szalonnabőrrel és a fedőszalonnával együtt.

7. Fej: a sertés feje vagy fél feje, aggyal, tokával, nyelvvel vagy ezek részeivel együtt vagy ezek nélkül. A pofák, az orrkorongok, a fülek, a fejhús – különösen a fej hátulsórészén található – a fej részének tekintendő.

Minden más (vágási melléktermékek, kolbász, töpörtyű, belsőségek stb.) marad 27 százalékos áfakulcson.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Egyéves a Mol Limo

Egyéves a Mol LimoSztrájkhelyzet van a Tescónál

Sztrájkhelyzet van a Tescónál


TESCO,     ÁRUHÁZLÁNC,     SZTRÁJK

Ismét emelkedett a gázolaj ára

Ismét emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     MOL,     ÜZEMANYAG

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen