hirdetés
Gazdaság

Fertőzhet-e a Brexit?

A brit külügyminiszter szerint Európa tart a Brexit hatásától, mások is követhetik a britek példáját

A BBC vasárnapi televíziós magazinműsorában kérdezték arról Philip Hammondot, hogy mekkora esélyt ad a brit reformtörekvések elfogadásának a heti EU-csúcson. Szerinte Európa valóban tart attól: Nagy-Britannia esetleges kilépése dominóhatással lehet a többi tagállamra, nem is igen szeretné senki, hogy bebizonyítsák, van élet az EU-n kívül is.
Együtt maradnak-e? Együtt maradnak-e? (Forrás: orientalista.hu)
hirdetés

Az viszont szerepel az Európa Tanács Donald Tusk által ismertetett tervezetében, hogy a szigetország nem kell részt vegyen a szervezet egyébként törvényileg kötelező integrációs folyamatában, továbbá kereteket biztosít az euróövezeti és azon kívüli országok viszonyának szabályozására – emelte ki Hammond. Megjegyezte: már elfogadottnak tekinthető az az alapelv is, miszerint a tagállamokból a szigetekre érkező munkavállalók csak négy évi munkaviszony után válhatnak jogosulttá a brit szociális ellátórendszer juttatásainak teljes körére.

Azt is elmondta, hogy bár már látszanak a megállapodás körvonalai, de még nincs minden egyértelműen lefektetve, ezért tovább kell tárgyalniuk. Olyan részek is lesznek a tervezetnek, melyekről az uniós állam-és kormányfők személyesen döntenek majd a csütörtökön kezdődő EU-csúcson.

Az egyezmény tervezetének szövegében „még sok a szögletes zárójel és az üresen hagyott rész, egyes helyeken pedig nem egyértelmű a fogalmazás” - árulta el a miniszter. Elismerte: az EU-társállamokból érkező munkavállalók szociális ellátásának szabályozását még le kell tisztázni, rendezni kell viszonyát ahhoz a szélesebb körű szabálymódosításhoz, amely végül csökkenteni hivatott Nagy-Britannia „mesterséges vonzerejét”.

Válaszolt arra a kérdésre is, hogy néhány kelet-európai EU-tagállam négy évről egy évre módosítaná a munkaviszony időtartamát, ameddig a brit szociális ellátások teljes körű igénybevételét korlátozhatnák a külföldi EU-munkavállalók számára. Hammond szerint egy év „semmiképpen sem elégséges”, különben pedig a négy év szerepel a tervezetben. Úgy vélte: ha nem jutnak egyezségre ezen a héten, akkor folytatják a tárgyalásokat.

Nagy-Britanniában 2017 végéig kell megtartani a népszavazást az ország EU-tagságának jövőjéről, de a kormány már előbb átalakítaná a viszonyrendszert az Európai Unióval, újragondolná a szabályozást és a döntéshozatalt. A folyamat egyik kicsúcsosodása volt a Donald Tusk által nyilvánosságra hozott uniós javaslatcsomag.

A referendum pontos időpontja még nem ismert, de a sajtó úgy értesült: ha sikerül elfogadni a tervezetet a mostani EU-csúcsértekezleten, akár már júniusban is megtarthatják.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója októbertől

Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója októbertőlAranyárban lesz a pálinka

Aranyárban lesz a pálinkahirdetés
A tavalyinál több kukorica teremhet idén

A tavalyinál több kukorica teremhet idénhirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen