hirdetés
Gazdaság

Fertőzhet-e a Brexit?

A brit külügyminiszter szerint Európa tart a Brexit hatásától, mások is követhetik a britek példáját

A BBC vasárnapi televíziós magazinműsorában kérdezték arról Philip Hammondot, hogy mekkora esélyt ad a brit reformtörekvések elfogadásának a heti EU-csúcson. Szerinte Európa valóban tart attól: Nagy-Britannia esetleges kilépése dominóhatással lehet a többi tagállamra, nem is igen szeretné senki, hogy bebizonyítsák, van élet az EU-n kívül is.
Együtt maradnak-e? Együtt maradnak-e? (Forrás: orientalista.hu)
hirdetés

Az viszont szerepel az Európa Tanács Donald Tusk által ismertetett tervezetében, hogy a szigetország nem kell részt vegyen a szervezet egyébként törvényileg kötelező integrációs folyamatában, továbbá kereteket biztosít az euróövezeti és azon kívüli országok viszonyának szabályozására – emelte ki Hammond. Megjegyezte: már elfogadottnak tekinthető az az alapelv is, miszerint a tagállamokból a szigetekre érkező munkavállalók csak négy évi munkaviszony után válhatnak jogosulttá a brit szociális ellátórendszer juttatásainak teljes körére.

Azt is elmondta, hogy bár már látszanak a megállapodás körvonalai, de még nincs minden egyértelműen lefektetve, ezért tovább kell tárgyalniuk. Olyan részek is lesznek a tervezetnek, melyekről az uniós állam-és kormányfők személyesen döntenek majd a csütörtökön kezdődő EU-csúcson.

Az egyezmény tervezetének szövegében „még sok a szögletes zárójel és az üresen hagyott rész, egyes helyeken pedig nem egyértelmű a fogalmazás” - árulta el a miniszter. Elismerte: az EU-társállamokból érkező munkavállalók szociális ellátásának szabályozását még le kell tisztázni, rendezni kell viszonyát ahhoz a szélesebb körű szabálymódosításhoz, amely végül csökkenteni hivatott Nagy-Britannia „mesterséges vonzerejét”.

Válaszolt arra a kérdésre is, hogy néhány kelet-európai EU-tagállam négy évről egy évre módosítaná a munkaviszony időtartamát, ameddig a brit szociális ellátások teljes körű igénybevételét korlátozhatnák a külföldi EU-munkavállalók számára. Hammond szerint egy év „semmiképpen sem elégséges”, különben pedig a négy év szerepel a tervezetben. Úgy vélte: ha nem jutnak egyezségre ezen a héten, akkor folytatják a tárgyalásokat.

Nagy-Britanniában 2017 végéig kell megtartani a népszavazást az ország EU-tagságának jövőjéről, de a kormány már előbb átalakítaná a viszonyrendszert az Európai Unióval, újragondolná a szabályozást és a döntéshozatalt. A folyamat egyik kicsúcsosodása volt a Donald Tusk által nyilvánosságra hozott uniós javaslatcsomag.

A referendum pontos időpontja még nem ismert, de a sajtó úgy értesült: ha sikerül elfogadni a tervezetet a mostani EU-csúcsértekezleten, akár már júniusban is megtarthatják.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
A társadalmi vállalkozások hibrid üzleti modellbe kényszerülnek

A társadalmi vállalkozások hibrid üzleti modellbe kényszerülnekCsökkent a benzin ára

Csökkent a benzin ára


BENZIN,     GÁZOLAJ,     ÜZEMANYAG

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen