Gazdaság

Menekültek a munkaerőpiacon

Sok a betöltetlen állás, de a fiatal munkanélküli is az Európai Unióban

Európa integráció-párti politikusai szerint van elég erő az unióban ahhoz, hogy munkát biztosítson a menekülteknek. A bevándorlók áradata még mindig jön, óriási gazdasági kihívás elé állítva a kontinenst. Sokan arra számítanak, hogy idővel javulnak a mutatók, közben mások azt mondják: még a tolmácsokra sincs elég pénz.
Lehetőség az elhelyezkedésre Lehetőség az elhelyezkedésre (Forrás: 888.hu)

A politikai elit egy része úgy véli: a bevándorlók a keresztény kultúra jövőjét sodorják veszélybe, más vélekedés szerint viszont akár hasznosak is lehetnek az európai gazdaság számára. Pierre Moscovici, az unió gazdasági és pénzügyi biztosa a múlt héten arról beszélt a CNBC-nek, hogy a menekültválság éppen hogy erősíti az unió gazdaságát. Azok az állami kiadások, melyeket a migránsok fogadására költöttek a tagállamok, ösztönzik a gazdaságot.

Szerinte az országok hajlandók költeni az elhelyezésükre és a további életük finanszírozására, közte az integrációra és a munkahelyszerzésre. Ettől nőni fog a hitelek iránti kereslet, emelve az uniós kamatszintet, ami az utóbbi évek fiskális szigora miatt most igen alacsony. Azért is kedvezőnek tartja a menekültek érkezését, mert sok a be nem töltött állás az uniós tagállamokban.

A nemrég Brüsszelben tartott Női menekültek és menedékkérők az Európai Unióban elnevezésű rendezvényen is szóba került a téma. A politikusok egy része fontos kérdésnek nevezte a Moscovici által felhozottakat, mert lényegi feladatnak tartják az európai gazdaság szempontjából a rengeteg menekült elhelyezését a munkaerőpiacon.

A megoldás egyik fontos állomása lehet, amikor az Európai Parlament plenáris ülésén szavazni fog egy brit szocialista képviselő által benyújtott javaslatról. Szerepel benne, hogy az EP felhívja a tagállamokat a menekült nők munkaerőpiacon való részvételének támogatására. Beleértve a nyelvórákat, az írás-olvasás fejlesztését, a „lifelong” tanulást és képzéseket.

Az indítványozó Mary Honeyball a konferencián tartott beszédében elmondta: az idei évben már a nők és a gyerekek jelentik a menedékkérők 55 százalékát, tavaly ez a szám még 30 százalék alatt volt. Arról még egyelőre nem egyeztettek, mekkora költségigénye lenne Honeyball elképzeléseinek.

A konferencia keretében tartott sajtószemináriumon Szanyi Tibor azt mondta: a menekülteknek helyük kell, hogy legyen az EU munkaerőpiacán. Németországba eddig egymillió bevándorló érkezett, sok köztük a gyerek és sokaknak haza kell majd menni. Ötszázezer munkavállaló megjelenése nem lehet probléma – vélekedett a szocialista politikus.

A szocialisták európai parlamenti frakciójában dolgozó Szanyi szerint a „kék banán” - London, Brüsszel, Amszterdam, Köln, Frankfurt, Bázel és Zürich környéke – meg tudja oldani, hogy munkát adjon mindenkinek. A kék banán a világ egyik legkoncentráltabb területe lakosság, tőke és ipar szempontjából, az ott megszerezhető, egyszerűen végezhető állások bárkinek hozzáférhetők, férfiaknak és nőknek is. Szanyi szerint a gyári és szalagmunkák betöltésére jelenthetnek megoldást a bevándorlók. A közgazdász végzettségű politikus azt is megjegyezte: az általános befogadó politikát a nagytőke támogatja, mert kapóra jön nekik az olcsón, akár fele akkora bérért dolgozó tömeg.

A néppárti Pelczné Gáll Ildikó egészen másképp látja a helyzetet. Az EP alelnöke úgy véli, nincs meg az a pénzügyi háttér, amire szükség volna a brit képviselő asszony elképzeléseinek megvalósításához. Arról beszélt, hogy még a jogi segítségnyújtás során előírt tolmácsokra sincs elegendő forrás. Megérti a menekültválság fontosságát – mondta -, de szerinte az Európai Unió ötmillió fiatal munkanélkülijének sorsát is meg kell oldani.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Egyéves a Mol Limo

Egyéves a Mol LimoSztrájkhelyzet van a Tescónál

Sztrájkhelyzet van a Tescónál


TESCO,     ÁRUHÁZLÁNC,     SZTRÁJK

Ismét emelkedett a gázolaj ára

Ismét emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     MOL,     ÜZEMANYAG

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen