hirdetés
Gazdaság

Szolnok 275 millióból készítheti elő a beruházásokat

Szolnok 275 millió forintból készítheti elő a Modern városok program keretében tervezett négy beruházását, az összeg felhasználásáról szóló előterjesztést szerdán egyhangúlag fogadták el a képviselők a város közgyűlésének soron kívüli ülésén.
Szolnok Szolnok 275 millióból készítheti elő a beruházásokat (Forrás: info.szolnok.hu)
hirdetés

A helyi fejlesztési célokról Orbán Viktor miniszterelnök tavaly júniusi szolnoki látogatásakor született megállapodás. A kormányhatározatba foglalt megállapodás része a négy beruházás - a tiszaligeti strandfürdő, a művésztelep, a tiszai kikötő és létesítményei, valamint a Véső úti sporttelep és strandfürdő fejlesztése -, amelyek előkészítésére használhatja fel Szolnok a 275 millió forintot.

Sebestyén Ildikó, Szolnok jegyzője az ülésen kérdésre válaszolva elmondta: az előreláthatólag idén megérkező összeget a város önkormányzata a 2016-os költségvetéséből előlegezi meg.

A 275 millió forintból az engedélyes tervek megrendelése az előzetes becslések szerint bruttó 207 millió forintba kerül. A fennmaradó összeg a tervek szerint a további előkészítési feladatok fedezetét biztosítja - olvasható az előterjesztésben.

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester kifejtette: a tiszaligeti fürdőfejlesztési projekt előkészítésére 80 millió, a művésztelepére 75 millió forint jut a keretből. A tiszai kikötő és létesítményei, valamint a Véső úti sporttelep és strandfürdő fejlesztésének előkészítésére 60-60 millió forintot használ fel a város.

Elmondta: a Modern városok program keretében 3 milliárd forinttal támogatott tiszaligeti fürdőfejlesztés eredményeként a meglévő fürdő területét átalakítják, hogy az egész évben használatra alkalmassá váljon, és bővítik szolgáltatási körét.

A művésztelep 1 milliárd 84 millió forinttal támogatott fejlesztése során a művészeti-kulturális tevékenységek megtartása mellett a turisztikai funkció kerül előtérbe - közölte Szalay Ferenc. Új épületegyüttessel bővül a művésztelep, látványműtermek, stúdiók kapnak helyet benne. A Váci Egyházmegyével együttműködésben a tervek szerint megújul a Vártemplom és környezete is. A fejlesztést egy európai uniós finanszírozású pályázati forrás teheti teljessé, amelynek eredményeként a Zagyva-híd hídfőjénél megépülne egy vártornyot stilizáló turisztikai fogadóépület.

Szalay Ferenc szólt arról, hogy a tiszai kikötő és létesítményei egymilliárd forinttal támogatott fejlesztéséhez köthető a Szolnoki Turisztikai és Szabadidőközpont szálláshelyegységeinek felújítása, a kikötő kiszolgáló épületei (hajótároló, műhely) is ott kapnak helyet. Hozzátette: a projekt keretében az úszóműves kikötő mellett sólyapálya is létesül, ezen kívül szabadstrand és medencés fürdő is gazdagítja majd a kínálatot.

A polgármester kitért arra: szintén egymilliárd forint jut a Véső úti sporttelep és strandfürdő fejlesztésére. A beruházás során felújítják a strand területét, az öltöző épületét, a meglévő gyermek- és meleg vizes medencéket.

Az 50 méteres úszómedencében egy 25 méteres versenymedence kap helyet, átalakítják az éttermet és a sportszállót. A program egyéb elemei - utak, parkolók, közösségi tér és épületek létesítése, az atlétikai centrum újjáépítése - egyéb, nagyrészt uniós forrás bevonásával történik, a strand fejlesztésével párhuzamosan - olvasható az erről szóló előterjesztésben.

A közgyűlés egyhangúlag fogadta el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 6. prioritása keretében megvalósítandó, első ütemben indításra tervezett pályázatok előkészítéséről és benyújtásáról, a szükséges előkészítési források biztosításáról szóló előterjesztést is.

Ennek értelmében 13 pályázatot nyújtanak be, összesen 9 milliárd forint értékben. Fejlesztenék a szolnoki művésztelepet, a milléri kerékpárút, a Mester út és környéke közlekedési hálózatát, a Simon Ferenc úti bölcsődét, az Eötvös téri alapszolgáltatási központot, pályáznak továbbá a Hold úti óvoda és a Móra úti rendelő újjáépítésére, a belvárosi zöldterület rehabilitációjára, a Véső út és környéke belterületi vízrendezésére, az egykori MÁV-terület rehabilitációjára, valamint a foglalkoztatás és a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása érdekében is.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Teltház várható a szállodákban a hosszú hétvégén

Teltház várható a szállodákban a hosszú hétvégénFelkészült a karácsonyi csomagforgalomra a Magyar Posta és a NAV

Felkészült a karácsonyi csomagforgalomra a Magyar Posta és a NAV


MAGYAR POSTA,     NAV,     CSOMAG

hirdetés
November közepén kezdődik a nyugdíjprémiumok kifizetése

November közepén kezdődik a nyugdíjprémiumok kifizetéseCsökkent az üzemanyagok ára

Csökkent az üzemanyagok ára


ÜZEMANYAG,     BENZIN,     GÁZOLAJ

Már csak két hétig lehet fizetni a régi 1000 forintosokkal

Már csak két hétig lehet fizetni a régi 1000 forintosokkalhirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen