hirdetés
Gazdaság

Szolnok 275 millióból készítheti elő a beruházásokat

Szolnok 275 millió forintból készítheti elő a Modern városok program keretében tervezett négy beruházását, az összeg felhasználásáról szóló előterjesztést szerdán egyhangúlag fogadták el a képviselők a város közgyűlésének soron kívüli ülésén.
Szolnok Szolnok 275 millióból készítheti elő a beruházásokat (Forrás: info.szolnok.hu)
hirdetés

A helyi fejlesztési célokról Orbán Viktor miniszterelnök tavaly júniusi szolnoki látogatásakor született megállapodás. A kormányhatározatba foglalt megállapodás része a négy beruházás - a tiszaligeti strandfürdő, a művésztelep, a tiszai kikötő és létesítményei, valamint a Véső úti sporttelep és strandfürdő fejlesztése -, amelyek előkészítésére használhatja fel Szolnok a 275 millió forintot.

Sebestyén Ildikó, Szolnok jegyzője az ülésen kérdésre válaszolva elmondta: az előreláthatólag idén megérkező összeget a város önkormányzata a 2016-os költségvetéséből előlegezi meg.

A 275 millió forintból az engedélyes tervek megrendelése az előzetes becslések szerint bruttó 207 millió forintba kerül. A fennmaradó összeg a tervek szerint a további előkészítési feladatok fedezetét biztosítja - olvasható az előterjesztésben.

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester kifejtette: a tiszaligeti fürdőfejlesztési projekt előkészítésére 80 millió, a művésztelepére 75 millió forint jut a keretből. A tiszai kikötő és létesítményei, valamint a Véső úti sporttelep és strandfürdő fejlesztésének előkészítésére 60-60 millió forintot használ fel a város.

Elmondta: a Modern városok program keretében 3 milliárd forinttal támogatott tiszaligeti fürdőfejlesztés eredményeként a meglévő fürdő területét átalakítják, hogy az egész évben használatra alkalmassá váljon, és bővítik szolgáltatási körét.

A művésztelep 1 milliárd 84 millió forinttal támogatott fejlesztése során a művészeti-kulturális tevékenységek megtartása mellett a turisztikai funkció kerül előtérbe - közölte Szalay Ferenc. Új épületegyüttessel bővül a művésztelep, látványműtermek, stúdiók kapnak helyet benne. A Váci Egyházmegyével együttműködésben a tervek szerint megújul a Vártemplom és környezete is. A fejlesztést egy európai uniós finanszírozású pályázati forrás teheti teljessé, amelynek eredményeként a Zagyva-híd hídfőjénél megépülne egy vártornyot stilizáló turisztikai fogadóépület.

Szalay Ferenc szólt arról, hogy a tiszai kikötő és létesítményei egymilliárd forinttal támogatott fejlesztéséhez köthető a Szolnoki Turisztikai és Szabadidőközpont szálláshelyegységeinek felújítása, a kikötő kiszolgáló épületei (hajótároló, műhely) is ott kapnak helyet. Hozzátette: a projekt keretében az úszóműves kikötő mellett sólyapálya is létesül, ezen kívül szabadstrand és medencés fürdő is gazdagítja majd a kínálatot.

A polgármester kitért arra: szintén egymilliárd forint jut a Véső úti sporttelep és strandfürdő fejlesztésére. A beruházás során felújítják a strand területét, az öltöző épületét, a meglévő gyermek- és meleg vizes medencéket.

Az 50 méteres úszómedencében egy 25 méteres versenymedence kap helyet, átalakítják az éttermet és a sportszállót. A program egyéb elemei - utak, parkolók, közösségi tér és épületek létesítése, az atlétikai centrum újjáépítése - egyéb, nagyrészt uniós forrás bevonásával történik, a strand fejlesztésével párhuzamosan - olvasható az erről szóló előterjesztésben.

A közgyűlés egyhangúlag fogadta el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 6. prioritása keretében megvalósítandó, első ütemben indításra tervezett pályázatok előkészítéséről és benyújtásáról, a szükséges előkészítési források biztosításáról szóló előterjesztést is.

Ennek értelmében 13 pályázatot nyújtanak be, összesen 9 milliárd forint értékben. Fejlesztenék a szolnoki művésztelepet, a milléri kerékpárút, a Mester út és környéke közlekedési hálózatát, a Simon Ferenc úti bölcsődét, az Eötvös téri alapszolgáltatási központot, pályáznak továbbá a Hold úti óvoda és a Móra úti rendelő újjáépítésére, a belvárosi zöldterület rehabilitációjára, a Véső út és környéke belterületi vízrendezésére, az egykori MÁV-terület rehabilitációjára, valamint a foglalkoztatás és a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása érdekében is.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Márciustól kerülnek forgalomba az új 1000 forintos bankjegyek

Márciustól kerülnek forgalomba az új 1000 forintos bankjegyek


1000 FORINTOS,     FORINT,     BANKJEGY

hirdetés
Változik a vámügyintézés pénteken

Változik a vámügyintézés péntekenCsökken az üzemanyagok ára

Csökken az üzemanyagok ára


ÜZEMANYAG,     BENZIN,     GÁZOLAJ

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen