hirdetés
Gazdaság

Százmilliárd fontba kerülhet a Brexit

Az évtized végéig akár százmilliárd font (40 ezer milliárd forint) veszteséget is okozhatna a brit gazdaságnak Nagy-Britannia esetleges távozása az Európai Unióból a Brit Iparszövetség (CBI) hétfőn Londonban ismertetett tanulmánya szerint.
EU és Egyesült Királyság zászló Százmilliárd fontba kerülhet a Brexit (Forrás: ged-project.de)
hirdetés

A legnagyobb brit üzleti érdekképviseleti szervezet szerint a közvetlen gazdaság kár mellett 2020-ig 950 ezer brit munkahely is veszélybe kerülhetne, ha a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazáson a választók többsége úgy dönt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból.

Az enyhébb és súlyosabb forgatókönyveket felvázoló 79 oldalas tanulmány szerint - amelyet a CBI megbízásából a PwC üzleti tanácsadó cég állított össze - Brexit esetén, vagyis ha Nagy-Britannia távozik az unióból, a nominális brit hazai össztermék (GDP) 2020-ban 3-5,5 százalékkal lenne alacsonyabb, mint abban az esetben, ha Nagy-Britannia továbbra is az EU tagja marad.

A PwC szakértőinek becslése szerint ez 55-100 milliárd font - háztartásonként 2100-3700 font - közötti nominális gazdasági veszteséget jelentene 2015-ös árfolyamokon számolva, elsősorban a Brexit okozta piaci-befektetői bizonytalanságok miatt.

A tanulmány szerint 2030-ra e bizonytalanságok már eloszlanának, de a brit EU-tagság megszűnésének egyéb hatásaiból adódó nettó hosszú távú gazdasági károk miatt még abban az évben is 1,2-3,5 százalék közötti mértékben - 25-65 milliárd fonttal - maradna el a nominális brit GDP-érték attól a szinttől, amelyet a brit gazdaság az Európai Unió tagjaként addigra elérhetne.

A PwC tanulmánya szerint ez a potenciális kár elsősorban a brit EU-tagság megszűnéséből adódó, újonnan felemelkedő kereskedelmi és munkaerő-mobilitási akadályokból eredne.

A Brexit gazdasági kockázataira a brit üzleti szektor képviselői már korábban is felhívták már a figyelmet.

Nemrégiben a legnagyobb brit vállalatok vezetői - mások mellett Sir Richard Branson, a Virgin vállalatbirodalom alapítója és Nicolas Petrovic, a Eurostar szuperexpresszeket üzemeltető cég vezérigazgatója - közösen megfogalmazott nyílt levélben figyelmeztették a Konzervatív Párt vezette brit kormányt arra, hogy a brit gazdaság számára az EU-tagság a különböző becslések szélsőértékei alapján évente 31 milliárd és 92 milliárd font (12 ezer milliárd és 37 ezer milliárd forint) közötti többletbevételt jelent. Ez háztartásonként 1200-3500 font közötti éves jövedelmi többletnek felel meg.

A CBI minap ismertetett legújabb felmérése azt mutatta ki, hogy a szervezet által képviselt tagvállalatok vezetőinek 80 százaléka szerint cége üzleti érdekeit az szolgálná a legjobban, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról kiírt népszavazás eredményeként az Európai Unió tagja maradhatna.

A megkérdezett cégvezetők mindössze 5 százaléka mondta azt, hogy vállalata jobban járna, ha Nagy-Britannia távozna az EU-ból.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő nemrégiben megerősítette ugyan Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA/A-1 plusz" államadós-besorolását, de érvényben hagyta a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást is a brit osztályzaton, arra a véleményére hivatkozva, hogy a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazás kockázatot jelent a brit pénzügyi szolgáltatási szektorra, a brit exportra és általánosságban a brit gazdaságra.

A Standard & Poor's közölte, hogy valószínűleg leminősíti a brit államadós-osztályzatot, ha a referendum eredményeként Nagy-Britannia távozik a brit áru- és szolgáltatás-export 45 százalékát felvevő Európai Unióból.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A NAV az utólagos adótraffipaxszal újabb esélyt biztosít a jogkövetésre

A NAV az utólagos adótraffipaxszal újabb esélyt biztosít a jogkövetésre


TÁLLAI ANDRÁS,     NAV,     ADÓ

Kisegítik a viharkárt szenvedett gazdákat

Kisegítik a viharkárt szenvedett gazdákat


FÓLIASÁTOR,     VIHARKÁR,     NAK

hirdetés
Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját


ALDI,     ALFÖLDI TEJ,     KOKÁRDÁS

Csökkent az üzemanyagok ára

Csökkent az üzemanyagok ára


ÜZEMANYAG,     BENZIN,     GÁZOLAJ

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen