Gazdaság

Sok a vita a tojótyúkok szabadtartásával kapcsolatban Ausztráliában

Ausztráliában nem egészen azt jelenti a szabadtartású tojótyúk, amit a tojásvásárlók értenének alatta – az új szabályozás így rögtön a kihirdetését követően vitákat váltott ki.
Fiatal jérce Hektáronként 10 ezer tyúk többek szerint már nem igazán szabadtartás

Jogászok szerint a nemrég Ausztráliában kihirdetett szabályozás értelmezésében egészen mást jelent a szabadtartás, mint amit általánosságban a vásárlók értenek alatta, így tehát megtévesztő lehet számukra ez a megnevezés. Arról, hogy a szabatartású tyúktól származó tojások külön kategóriát kapnak, még csütörtökön sikerült megállapodni, ám többen máris ellenzik, hogy akár olyan termelőktől származó termékek is kiérdemelhetnék az állatjóléti célzatú címkét, amelyek igen nagy állatsűrűséggel jellemezhető telepekről származnak.

Ahhoz ugyanis, hogy egy gazdálkodó megfelelhessen a minimum követelménynek, elég az is, ha hektáronként 10 ezer, illetve négyzetméterenként egy tyúknál nem tart többet egy területen – ez az állatsűrűség azonban korántsem felel meg annak, ami a vásárlók várakozása.

Az állatvédő csoportok előbbivel szemben azt szerették volna elérni, hogy a „szabadtartású” megjelölés alapvető feltétele legyen, hogy egy termelő nem tarthat hektáronként 1500 tyúknál többet, amellyel Ausztrália fővárosi közigazgatási egységének vezetősége is egyet ért.

„A hektáronkénti 10 ezer tojótyúk nem egyeztethető össze a fogyasztók elvárásaival és az érvényben lévő állatjóléti szabályozásokkal. A vásárlók a szabadtartású megjelölés alatt olyan termékekhez szeretnének jutni, melyek előállításakor a tyúkok valóban szabadon mozoghattak, s nem pedig egy intenzív tartásmódú telepről kerültek ki” – mondta Shane Rattenbuty, a fővárosi terület fogyasztói ügyekért felelős minisztere.

Később hozzátette:

„A mai ülés előtt minden miniszternek írtam arra kérve őket, hogy az új szabályozásban a már érvényben lévő állatjóléti szabályozásoknak megfelelően a hektáronkénti 1500 tyúk legyen a legmagasabb megengedett állománysűrűség.”

Az új szabályozás megemlíti továbbá, hogy a szabadtartású tyúkoknak „rendszeresen és érdemben” lehetőséget kell adni arra, hogy a szabadban lehessenek, de egy fogyasztóvédelmi csoport szerint ez a körülírás is kifogásolható, hiszen inkább azt kellene előírni, hogy az állatok általánosságban kedvük szerint, nap mint nap kijuthassanak a szabadba.

Eközben a termelők úgy érvelnek, hogy nem írhatják elő, hogy általánosságban a legtöbb tyúk valóban a szabadban legyen, hiszen gyakran az időjárási körülmények hosszú ideig is ellehetetlenítik ennek a feltételnek a teljesítését. Szerintük továbbá az új szabályozások biztos pontot jelentenek a fogyasztók és a gazdák számára is.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Egyéves a Mol Limo

Egyéves a Mol LimoSztrájkhelyzet van a Tescónál

Sztrájkhelyzet van a Tescónál


TESCO,     ÁRUHÁZLÁNC,     SZTRÁJK

Ismét emelkedett a gázolaj ára

Ismét emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     MOL,     ÜZEMANYAG

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen