Gazdaság

Lehet, hogy már csak néhány hónapot kell várni a drónok kereskedelmi használatára

Már 2016 őszén életbe léphet a drónok kereskedelmi használatát lehetővé tevő szabályozás, ami a mezőgazdaságot is érintheti majd – írta az Agrárszektor.hu.
Drón Mezőgazdasági munka végzése drón segítségével (Forrás: dronelife.com)

A lap emlékeztetett rá: a mezőgazdaságban nem számít kifejezetten újdonságnak a légi járművek használata. Korábban is használatak ugyanis repülőgépeket vagy helikoptereket például a permetezéshez, amelyeket azonban szakszolgálati engedéllyel rendelkező pilóták vezettek, mindez pedig magas bérleti díjakat eredményezett.

A drónok többek számára kedvező megoldást jelenthetnének, hiszen jóval alacsonyabb, sőt egyre alacsonyabb áron elérhetőek bárki számára, így szélesebb körben alkalmazhatnák a különböző mezőgazdasági munkálatok, növényvédelmi kezelések levegőből történő elvégzését. Akadályt jelenthet azonban, hogy ahogyan több más országban, úgy Magyarországon sem egészen kiforrt ennek szabályozása. Jó hír azonban, hogy valószínűleg már ősszel életbe léphet az új, drónokra vonatkozó szabályozás.

Az áprilisi FPV verseny kapcsán találkozott az agrászektor.hu a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettesével, Farkas Andrással, aki a Légügyi Hivatal vezetője is egyben. Tőle tudták meg, hogy az ősz folyamán várható a magyarországi drónhasználat szabályozásának megszületése. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal együtt, a szakmai szervezetek bevonásával egy olyan szabályozás megalkotásán dolgoznak, amely a lehető legegyszerűbbé teszi a drónok használatát.

A mezőgazdasági felhasználáshoz is szükség lesz felelősségbiztosítás megkötésére, ezen és az online felületen történő engedélykérésen, illetve bejelentésen kívül azonban nem lesz más akadálya a drónok használatának, így például a terület megfigyelésének, a talajszondák adatainak légi begyűjtésének, vagy éppen az állatállomány megszámolásának.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Egyéves a Mol Limo

Egyéves a Mol LimoSztrájkhelyzet van a Tescónál

Sztrájkhelyzet van a Tescónál


TESCO,     ÁRUHÁZLÁNC,     SZTRÁJK

Ismét emelkedett a gázolaj ára

Ismét emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     MOL,     ÜZEMANYAG

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen