hirdetés
Gazdaság

Több nagy áruházlánc támogatja a sárgaúszójú tonhal túlhalászásának megakadályozását

Az Egyesült Királyság több nagy áruházlánca is csatlakozott a WWF felhívásához, amelynek célja, hogy megállítsák az Indiai Óceán halállományainak összeomlását.
Sárgaúszójú tonhal Több nagy áruházlánc támogatja a sárgaúszójú tonhal túlhalászásának megakadályozását (Forrás: david-valencia.com)
hirdetés

Több, az Egyesült Királyságban vagy akár szinte egész Európában jelentős márka és nagy áruházlánc – így például a Tesco, a Sainsbury's, az Asda, a Marks & Spencer, a Morrisons vagy éppen a Co-op – támogatja a WWF felhívását, amely értelmében az Indiai Óceán halállományainak megőrzése érdekében visszaszorítanák a sárgaúszójú tonhal túlhalászatát.

Azok a vállalatok, amelyek csatlakoztak a nemzetközi természetvédő szervezet felhívásához, szeretnék elérni, hogy az Indiai-óceáni Tonhal Bizottság csökkentse 20 százalékkal a fogások mértékét, valamint a fenntarthatóság érdekében vezessenek be ellenőrzést az összes indiai-óceáni hal állományaira, így például a csíkoshasú tonhal állományaira is.

A túlhalászás megakadályozásáról szóló levelet többek között olyan nagy élelmiszermárkák is aláírták, mint az Iglo, a John West, de akár a Findus vagy a Birds Eye is. A kezdeményezést a tonhalak és a tonhalhoz hasonló fajok felügyeletéért felelős nemzetközi szervezet, az Indiai-óceáni Tonhal Bizottság huszadik alkalommal megrendezett éves ülése alkalmából írták alá a vállalatok.

Világszerte Európába importálják a legtöbb tengeri halat, a világ tengerihal-fogyasztásának 24 százaléka az Európai Unió országaihoz köthető, egyben Európa az egyik legjelentősebb export piaca az indiai óceáni tonhaltermékeknek – ezekből 1,2 millió tonna fogy az EU országaiban.

A Tonhal Bizottság szerint a sárgaúszójú tonhal túlhalászása 2013-ban óriási mértéket öltött, és megfelelően hatékony intézkedések hiányában nagy az esély rá, hogy akár öt éven belül szinte teljesen összeomlik a faj indiai-óceáni állománya. A halak megőrzése nem csupán azért fontos, mert egészséges élelemforrást jelent sokak számára, de azért is, mert sokak megélhetése is kerülne veszélybe, ha később egyáltalán nem lenne lehetőség a tonhalak halászatára.

2012-ben jóformán minden korábbinál több, mintegy 7 millió tonna tonhalat fogtak ki a világon, ekkor a csíkoshasú tonhal tette ki a kifogott állatok 58 százalékát, majd ezt követte 27 százalékos aránnyal a sárgaúszójú tonhal. Egy tavalyi felmérésből azonban, amelyet a WWF és egy londoni biológiai társaság végzett az derült ki, hogy a tonhalak és makrélák állományai „katasztrofális” mértékben – megközelítőleg háromnegyedével – csökkentek az elmúlt negyven évben.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen