hirdetés
Gazdaság

Több nagy áruházlánc támogatja a sárgaúszójú tonhal túlhalászásának megakadályozását

Az Egyesült Királyság több nagy áruházlánca is csatlakozott a WWF felhívásához, amelynek célja, hogy megállítsák az Indiai Óceán halállományainak összeomlását.
Sárgaúszójú tonhal Több nagy áruházlánc támogatja a sárgaúszójú tonhal túlhalászásának megakadályozását (Forrás: david-valencia.com)
hirdetés

Több, az Egyesült Királyságban vagy akár szinte egész Európában jelentős márka és nagy áruházlánc – így például a Tesco, a Sainsbury's, az Asda, a Marks & Spencer, a Morrisons vagy éppen a Co-op – támogatja a WWF felhívását, amely értelmében az Indiai Óceán halállományainak megőrzése érdekében visszaszorítanák a sárgaúszójú tonhal túlhalászatát.

Azok a vállalatok, amelyek csatlakoztak a nemzetközi természetvédő szervezet felhívásához, szeretnék elérni, hogy az Indiai-óceáni Tonhal Bizottság csökkentse 20 százalékkal a fogások mértékét, valamint a fenntarthatóság érdekében vezessenek be ellenőrzést az összes indiai-óceáni hal állományaira, így például a csíkoshasú tonhal állományaira is.

A túlhalászás megakadályozásáról szóló levelet többek között olyan nagy élelmiszermárkák is aláírták, mint az Iglo, a John West, de akár a Findus vagy a Birds Eye is. A kezdeményezést a tonhalak és a tonhalhoz hasonló fajok felügyeletéért felelős nemzetközi szervezet, az Indiai-óceáni Tonhal Bizottság huszadik alkalommal megrendezett éves ülése alkalmából írták alá a vállalatok.

Világszerte Európába importálják a legtöbb tengeri halat, a világ tengerihal-fogyasztásának 24 százaléka az Európai Unió országaihoz köthető, egyben Európa az egyik legjelentősebb export piaca az indiai óceáni tonhaltermékeknek – ezekből 1,2 millió tonna fogy az EU országaiban.

A Tonhal Bizottság szerint a sárgaúszójú tonhal túlhalászása 2013-ban óriási mértéket öltött, és megfelelően hatékony intézkedések hiányában nagy az esély rá, hogy akár öt éven belül szinte teljesen összeomlik a faj indiai-óceáni állománya. A halak megőrzése nem csupán azért fontos, mert egészséges élelemforrást jelent sokak számára, de azért is, mert sokak megélhetése is kerülne veszélybe, ha később egyáltalán nem lenne lehetőség a tonhalak halászatára.

2012-ben jóformán minden korábbinál több, mintegy 7 millió tonna tonhalat fogtak ki a világon, ekkor a csíkoshasú tonhal tette ki a kifogott állatok 58 százalékát, majd ezt követte 27 százalékos aránnyal a sárgaúszójú tonhal. Egy tavalyi felmérésből azonban, amelyet a WWF és egy londoni biológiai társaság végzett az derült ki, hogy a tonhalak és makrélák állományai „katasztrofális” mértékben – megközelítőleg háromnegyedével – csökkentek az elmúlt negyven évben.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Keddtől fizethetők ki az idei agrártámogatások előlegei

Keddtől fizethetők ki az idei agrártámogatások előlegeiVégleg bezár a Heineken Hungária Zrt. martfűi gyára

Végleg bezár a Heineken Hungária Zrt. martfűi gyára


HEINEKEN,     MARTFŰ,     SOPRON

hirdetés
A zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehet

A zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehetA NAV 93 adózónál tárt fel jelentős adóhiányt a harmadik negyedévben

A NAV 93 adózónál tárt fel jelentős adóhiányt a harmadik negyedévben


NAV,     ADÓZÁS,     ADÓHIÁNY

Csökken a benzin és a gázolaj ára

Csökken a benzin és a gázolaj ára


BENZIN,     GÁZOLAJ,     ÜZEMANYAG

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen