Gazdaság

Dániában adót vetnének ki a vörös húsokra

A szokatlan intézkedéssel a globális klímaváltozást szeretnék mérsékelni az Independent szerint, a szarvasmarhák révén ugyanis igen jelentős mennyiségű üvegházhatású gáz kerül a levegőbe.
Marhahús Erről kellene lemondaniuk a dánoknak... (Forrás: blueribbonangusbeef.com)

Dániában fontolóra vették, hogy adót vessenek ki a vörös húsokra, mivel a kormány meglátása szerint a globális klímaváltozás egy „etikai probléma”.

A dán etikai tanács javaslata az volt, hogy elsőként a marhahús esetében vezessék be az új adót, majd pedig ezt követően fokozatosan valamennyi vörös húst adóztassanak meg a jövőben. Sőt, a vörös húsokat követően a javaslatuk szerint különböző az összes többi olyan élelmiszerre is ki kellene terjednie az adónak, amely hozzájárul a klímaváltozáshoz – az adó mértékét pedig ahhoz igazítanák, hogy az adott élelmiszer mennyire „veszélyes” a környezet szempontjából.

Az etikai tanács jelentős többséggel megszavazta az új intézkedéseket, amelyek így most a kormány elé kerülhetnek. Sajtóközleményében a tanács kitért rá, hogy Dániát közvetlenül veszélyezteti a klímaváltozás, és már nem bizonyul elegendőnek, ha a vásárlók „tudatosságára” hagyatkoznak, hanem egészen biztosra kell menniük abban, hogy az ország teljesíti az ENSZ-kötelezettségvállalásokat.

„A dánok életmódja messze nem fenntartható, és ha szeretnénk teljesíteni a párizsi csúcson vállalt célt, melynek értelmében a világ átlaghőmérsékletének növekedése jócskán 2 Celsius-fok alatt kell, hogy maradjon, akkor egyaránt fontos az, hogy gyorsan cselekedjünk, és az is, hogy az élelmiszerekről se feledkezzünk meg” - közölte a tanács.

A marhahús adója azért szerepel az elsők között a javaslatban, mert a szarvasmarha tenyésztés igen nagy mértékben járul hozzá a kutatások szerint a klímaváltozás felgyorsításához. A világ összes üvegházhatású gáz kibocsátásának legalább 10 százalékáért felelősek a szarvasmarhák, ami azért nagyon szembetűnő eredmény, mert maga az élelmiszeripar is 19-29 százalékban „tehető felelőssé” ebben.

Az adó mértékére egyelőre nem tettek javaslatot, de mivel az alapvető célja a lakosság étkezési szokásainak gyökeres megváltoztatása, így elképzelhető, hogy akár nagyobb mértékű is lehet.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Emelkedett a gázolaj ára

Emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     ÜZEMANYAG,     MOL

Postai úton zavartalanul érkeznek a nyugdíjak

Postai úton zavartalanul érkeznek a nyugdíjakEgyre népszerűbb a kisadózók tételes adója

Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója


VARGA MIHÁLY,     KATA,     ADÓ

Emelkedett az üzemanyagok ára

Emelkedett az üzemanyagok ára


ÜZEMANYAG,     MOL,     GÁZOLAJ

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen