hirdetés
Gazdaság

Dániában adót vetnének ki a vörös húsokra

A szokatlan intézkedéssel a globális klímaváltozást szeretnék mérsékelni az Independent szerint, a szarvasmarhák révén ugyanis igen jelentős mennyiségű üvegházhatású gáz kerül a levegőbe.
Marhahús Erről kellene lemondaniuk a dánoknak... (Forrás: blueribbonangusbeef.com)
hirdetés

Dániában fontolóra vették, hogy adót vessenek ki a vörös húsokra, mivel a kormány meglátása szerint a globális klímaváltozás egy „etikai probléma”.

A dán etikai tanács javaslata az volt, hogy elsőként a marhahús esetében vezessék be az új adót, majd pedig ezt követően fokozatosan valamennyi vörös húst adóztassanak meg a jövőben. Sőt, a vörös húsokat követően a javaslatuk szerint különböző az összes többi olyan élelmiszerre is ki kellene terjednie az adónak, amely hozzájárul a klímaváltozáshoz – az adó mértékét pedig ahhoz igazítanák, hogy az adott élelmiszer mennyire „veszélyes” a környezet szempontjából.

Az etikai tanács jelentős többséggel megszavazta az új intézkedéseket, amelyek így most a kormány elé kerülhetnek. Sajtóközleményében a tanács kitért rá, hogy Dániát közvetlenül veszélyezteti a klímaváltozás, és már nem bizonyul elegendőnek, ha a vásárlók „tudatosságára” hagyatkoznak, hanem egészen biztosra kell menniük abban, hogy az ország teljesíti az ENSZ-kötelezettségvállalásokat.

„A dánok életmódja messze nem fenntartható, és ha szeretnénk teljesíteni a párizsi csúcson vállalt célt, melynek értelmében a világ átlaghőmérsékletének növekedése jócskán 2 Celsius-fok alatt kell, hogy maradjon, akkor egyaránt fontos az, hogy gyorsan cselekedjünk, és az is, hogy az élelmiszerekről se feledkezzünk meg” - közölte a tanács.

A marhahús adója azért szerepel az elsők között a javaslatban, mert a szarvasmarha tenyésztés igen nagy mértékben járul hozzá a kutatások szerint a klímaváltozás felgyorsításához. A világ összes üvegházhatású gáz kibocsátásának legalább 10 százalékáért felelősek a szarvasmarhák, ami azért nagyon szembetűnő eredmény, mert maga az élelmiszeripar is 19-29 százalékban „tehető felelőssé” ebben.

Az adó mértékére egyelőre nem tettek javaslatot, de mivel az alapvető célja a lakosság étkezési szokásainak gyökeres megváltoztatása, így elképzelhető, hogy akár nagyobb mértékű is lehet.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Keddtől fizethetők ki az idei agrártámogatások előlegei

Keddtől fizethetők ki az idei agrártámogatások előlegeiVégleg bezár a Heineken Hungária Zrt. martfűi gyára

Végleg bezár a Heineken Hungária Zrt. martfűi gyára


HEINEKEN,     MARTFŰ,     SOPRON

hirdetés
A zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehet

A zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehetA NAV 93 adózónál tárt fel jelentős adóhiányt a harmadik negyedévben

A NAV 93 adózónál tárt fel jelentős adóhiányt a harmadik negyedévben


NAV,     ADÓZÁS,     ADÓHIÁNY

Csökken a benzin és a gázolaj ára

Csökken a benzin és a gázolaj ára


BENZIN,     GÁZOLAJ,     ÜZEMANYAG

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen