hirdetés
Gazdaság

105 milliárddal többet szán a Klik költségvetésére a kormány jövőre

Jövőre már több mint kétszer annyi iskolát kezel majd a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, mint az idei évben, így az eddigi 540 milliárd forint helyett 645 milliárd forintot szán a kormány a Klik költségvetésére – írta a hvg.hu.
Kréta A kép illusztráció (Forrás: myemail.constantcontact.com)
hirdetés

540 milliárd forintról 645 milliárd forintra emelik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 2017-es költségvetését, miután bejelentették az iskolák teljes államosítását – tudható meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Rétvári Bence az LMP-s Ikotity Istvánnak adott válaszából.

Az LMP-s országgyűlési képviselő arra volt kíváncsi, hogy mennyibe kerül majd éves szinten, hogy a 2851, még önkormányzati működtetésben lévő iskolát is az állam kezeli majd. Az eset előzménye, hogy május közepén a kormány bejelentette, hogy a Klik Klebelsberg Központ néven működik tovább a jövőben, valamint, hogy az eddig önkormányzati kezelésben lévő iskolákat is államosítják.

Rétvári Bence közlése szerint a jövő évi költségvetéshez beadott módosító javaslattal fogják növelni a Klebelsberg Központ költségvetését, összesen 105 milliárd forinttal szánnak rá többet. Ez az összeg azonban elképzelhető, hogy kevés lesz – a Klik eddig 2303 intézménynek volt a fenntartója, de időnként még így is problémát jelentett az ellátás.

A teljes államosítást követően újabb 2851 iskolát kezel majd a Klik, és a jelenlegi 540 milliárd forintnál „csupán” ennek az összegnek kevesebb, mint felével nagyobb plusz összeget szánnak rájuk.

Az iskolák teljes államosítására egyébként Sipos Imre, a köznevelésért felelős helyettes államtitkár szerint azért is volt szükség, mert a vegyes fenntartás nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, az iskoláknak pedig „kiegyensúlyozott működést kell biztosítani”, illetve meg kell akadályozni, hogy olyan technikai problémák forduljanak elő, hogy például azon kell vitatkozni, ki veszi a krétát vagy a szivacsot. Szerinte a legtöbb elégedetlenséget a vegyes rendszer okozta problémák váltották ki.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
48 milliós bírságot szabott ki az NMHH a UPC-nek jogszerűtlen piaci magatartása miatt

48 milliós bírságot szabott ki az NMHH a UPC-nek jogszerűtlen piaci magatartása miatt


NMHH,     UPC,     BÍRSÁG

Reális a 10 százalék feletti béremelkedés az idén az NGM szerint

Reális a 10 százalék feletti béremelkedés az idén az NGM szerint


NGM,     BÉREMELÉS,     FIZETÉS

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen