Gazdaság

Közösségi futár indul Budapesten

Az Uber körüli hercehurca ellenére látnak benne fantáziát

Az Uberhez hasonlóan működő közösségi vállalkozás kezdi meg hamarosan működését a fővárosban, de ők nem személy-, hanem csomagszállítással foglalkoznak majd. A piacon még senki sem ismeri a céget, bár honlapjuk már van.
Azonnal viszik a küldeményt, akár meleg ételt is Azonnal viszik a küldeményt, akár meleg ételt is (Forrás: expresszcsomag.hu)

Keress pénzt közösségi futárként, vagy hívj közösségi futárt és takaríts meg pénzt a cégednek! - hirdeti magát az újonnan induló Skurir. Bár csak szeptemberben kezdenek valójában, már reklámoznak és bárki regisztrálhat is náluk. A futárok megoszthatják a felhasználókkal, merre járnak, szinte bármit elvisznek, akár meleg ételt is rendelésre, persze inkább városon belül.

Az egész persze nagyon hajaz a személyszállítást végző Uberre. Ott 20 százalék jár az amerikai anyacégnek, a Skurirnak elég 10 százalék. A honlap szerint már szerte a világban működnek a nagyvárosokban, Belgrádtól Dublinig. Kérdezni még nem lehet tőlük, mert a megadott e-mail-cím nem használható. Pedig érdekes volna tudni, milyen engedélyekkel rendelkeznek és hogyan adóznak majd.

A mostani csomagküldők egyelőre nem rettegnek. A DPD Hungária ügyvezetője szerint számos követelménynek kell megfelelni ahhoz, hogy valaki ilyen szolgáltatást végezhessen. Ők magyar és nemzetközi csomagszállítást is végeznek, komoly informatikai háttérrel rendelkeznek, mert garantálni kell a címzett és a feladó számára az információt, aminek birtokában a megrendelő tudja, hogy megkapta a csomagot.

A futárpostai tevékenységhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adja ki az engedélyeket. A DPD ugyanakkor nem foglalkozik ételszállítással, ráadásul a Skurir városon belüli, azonnali szolgáltatást hirdet, míg ők másnapi, azaz 24 órás kézbesítést vállalnak.

Rengeteg cikk született már az ún. sharing economy-ról, magyarul a megosztáson alapuló közösségi gazdaságról. Bár még csak néhány éve működnek ezek a cégek, máris sokan próbálnak így pénzhez jutni. Nálunk a legismertebbek az Uber és az Airbnb. Az Airbnb-nél mindenki a saját lakását adhatja ki.

Mindkét vállalkozást számos bírálat érte már a piaci szereplők részéről, mert szerintük nincs engedélyük és adóelkerüléssel gyanúsítják őket. Sokan fogalmaztak meg kritikát velük szemben a munkavállalók jogai miatt. Az Uberról azt mondják, hogy eleinte magas bért ad alacsony fuvardíjak mellett, de amikor kiépül a széles felhasználói és sofőrhálózat, már visszavesz a feltételekből.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Egyéves a Mol Limo

Egyéves a Mol LimoSztrájkhelyzet van a Tescónál

Sztrájkhelyzet van a Tescónál


TESCO,     ÁRUHÁZLÁNC,     SZTRÁJK

Ismét emelkedett a gázolaj ára

Ismét emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     MOL,     ÜZEMANYAG

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen